Πολιτική | 08.09.2021 07:14

Βουλή: Φθινοπωρινός νομοθετικός «μαραθώνιος» για την κυβέρνηση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Βαρύ αναμένεται να είναι νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, καθώς το επόμενο διάστημα ξεκινά ένας μίνι κοινοβουλευτικός μαραθώνιος με στόχο να κλείσουν όλες οι ανοικτές εκκρεμότητες. Τουλάχιστον έξι νομοσχέδια αναμένεται να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου όταν θα εισαχθεί στη Βουλή και το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει και τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τόσο τις μόνιμες όσο πιθανότατα και τις έκτακτες και μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα νομοσχέδιο «σφήνα» προκειμένου οι διαδικασίες να κινηθούν σχετικά σύντομα.

Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται στη Βουλή να κατατεθούν τα εξής νομοσχέδια:

  • Του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα περιλαμβάνει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Βασική μεταβολή θα είναι ότι θα επιμηκύνεται ο χρόνος παραγραφής των σεξουαλικών εγκλημάτων. Με άλλα λόγια, η παραγραφή θα ξεκινά μετά την ενηλικίωση.
  • Του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης
  • Tου Υπουργείου Εσωτερικών που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις εθελοντικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, χθες, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς το οποίος αναμένεται να ψηφιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αυτό προβλέπει ότι προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες γέννες, στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς συγκαταλέγεται η στείρωση του ζώου εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους, ενώ για τους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους μετά τη σήμανση, δίνεται η δυνατότητα αποστολής δείγματος γενετικού υλικού στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA ζώων συντροφιάς που θα τηρείται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ήδη, χθες, ψηφίστηκε και η τροπολογία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, οι οποίοι πλέον και με τη μια δόση του εμβολίου θα μπορούν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, δεδομένου ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί βρίσκονται ήδη σε αναστολή εργασίας, λόγω της υποχρεωτικότητας που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η Βουλή έχει ψηφίσει δύο σημαντικά νομοσχέδιο. Την «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού (με την εισαγωγή του ατομικού κουμπαρά) καθώς επίσης και την αναμόρφωση της διαδικασίας των απελάσεων ενώ τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις».

Όλες οι ειδήσεις

Έρχονται νέα μέτρα για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» με τα πλαστά πιστοποιητικά και τεστ

Συναγερμός για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test - Έρευνες σε 6 περιοχές

Τούρκος αναλυτής στο ΟΡΕΝ: Δραματική η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν

Ανεμβολίαστοι βουλευτές: 5 στους 300 - Ένας στη Νέα Δημοκρατία

Μετάλλαξη Δέλτα: Μικροσταγονίδια τη μεταφέρουν έως 4 μέτρα

«Πρόσεχε, είδες τι έγινε με τον Παντελίδη» - Συγκλονίζει ο πατέρας του Mad Clip

Βουλήπροϋπολογισμόςφθινόπωρονομοσχέδια