Πολιτική|18.11.2021 07:05

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το «όπλο» του εμβολίου, το «φρένο» στα νέα μέτρα και τα Χριστούγεννα δυο ταχυτήτων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό τηλεοπτικό του μήνυμα, περιγράφοντας και τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση μέχρι τις γιορτές. Ειδικότερα θα σημειώσει  πως η οικονομία δεν θα ξανακλείσει και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή, ενώ θα επαναλάβει πως δεν συζητά ένα lockdown ανεμβολίαστων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας.

Μεγάλο μέρος του σημερινού μηνύματος του πρωθυπουργού θα αφορά στην ανάγκη εμβολιασμού και θα είναι επικεντρωμένο σε δύο ομάδες πολιτών: σε όσους δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού για το εμβόλιο και στους άνω των 65 που καλούνται να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα προς την  «επιχείρηση Ελευθερία», επισημαίνοντας πως υπάρχει «όπλο» για την πανδημία και αυτό είναι το εμβόλιο. Μάλιστα αναμένεται να αναφερθεί και  στα στοιχεία από την ιατρική κοινότητα, από τα οποία προκύπτει πως  σχεδόν εννέα στους δέκα  πολίτες που νοσούν βαριά είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα εστιάσει και στην ανάγκη να γίνει αναμνηστική δόση από τους πολίτες που είναι άνω των 65 ετών. Να σημειωθεί πως υποχρεωτικότητα δεν πρόκειται να μπει, ωστόσο η τρίτη δόση εμβολίου αναμένεται να συνδεθεί με συγκεκριμένα  προνόμια (για παράδειγμα  στη Γαλλία είναι αναγκαία η αναμνηστική δόση  για τη διατήρηση του πιστοποιητικού σε όσους είναι άνω των 65).

Παράλληλα ο  πρωθυπουργός  θα αναφερθεί και στα θετικά μηνύματα, που έρχονται από το  εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς καταγράφεται σημαντικά αυξημένη συμμετοχή. Μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν κλειστεί 192.000 ραντεβού για την πρώτη δόση, ενώ συνολικά την αναμνηστική δόση  έχουν ήδη κάνει πάνω από 756.000 άτομα.

Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός θα επισημάνει πως δεν γίνεται καμία συζήτηση για περιορισμό των ελευθεριών στους εμβολιασμένους πολίτες. Σημειακές βελτιώσεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνουν από την ουσία της ακολουθούμενης στρατηγικής. Θα τονίσει ακόμα πως τα  υγειονομικά μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους και περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση τεστ.

Σημαντικό κομμάτι του μηνύματος του πρωθυπουργού θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες-  εστιασμένο στις κινήσεις που   γίνονται στην  ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται αυξημένη πίεση. Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία ασθενών, ενώ σε περιοχές που είναι στο κόκκινο -όπως για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία- θα υπάρξει επίταξη γιατρών αν δεν αυξηθεί η συμμετοχή ιδιωτών.

«Κωδικός» Χριστούγεννα

Με διαφορετικό τρόπο θα γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι, καθώς στην κυβέρνηση δεν εξετάζουν χαλάρωση των μέτρων. Μια σειρά περιορισμών που ισχύουν για όσους πολίτες δεν έχουν κάμει το βήμα προς την  επιχείρηση Ελευθερία θα παραμείνουν σε ισχύ σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Για την κυβέρνηση η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους πολίτες την περίοδο  των εορτών είναι ένα κρίσιμο στοίχημα, καθώς στόχος είναι το … χαλαρό κλίμα να μην οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό όσοι πολίτες δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι.

Πάντως στόχος είναι να μην επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά. Έτσι δεν προκρίνεται το Ιρλανδικό μοντέλο, που προβλέπει πως εστιατόρια και μπαρ θα κλείνουν ταχύτερα το βράδυ για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η δύσκολη εξίσωση της εστίασης

Συνεχίζονται  οι αντιδράσεις για τα μέτρα από επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης, με το  θέμα να προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το οικονομικό επιτελείο σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν συζητά πρόσθετα μέτρα στήριξης, επισημαίνοντας  πως στις 85.000 επιχειρήσεις εστίασης κατά την πανδημία έχουν δοθεί 2,3 δισεκατομμύρια.

Την ίδια  στιγμή έντονη συζήτηση - με διαφορετικές απόψεις να κατατίθενται ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας - πυροδοτεί ο τρόπος ελέγχου των πελατών σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ (καθώς ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται για το ό,τι πρέπει να ελέγχουν τα πιστοποιητικά).

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε  πως «το μείζον συμφέρον και της εστίασης και του εμπορίου είναι να κάνουμε εορτές με ανοιχτά καταστήματα. Εφόσον το μείζον συμφέρον είναι αυτό και το κράτος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα σε όλα τα εστιατόρια της χώρας, κάποιος πρέπει να κάνει τον έλεγχο. Και θα το κάνει αυτός που έχει το μείζον συμφέρον. Πρέπει και αυτοί να βάλουν λίγο πλάτη μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία».

Πάντως ο «γαλάζιος» βουλευτής Κωνσταντίνος Κυρανάκης σημείωσε από την πλευρά του πως  «οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν δίκιο ότι τα πρόστιμα πρέπει να πηγαίνουν στους παραβάτες. Δεν γίνεται αν βρεθεί παραβάτης μετά από έλεγχο να την πληρώνει το μαγαζί και ο ιδιοκτήτης».

ΚορονοϊόςανεμβολίαστοιΚυριάκος Μητσοτάκηςνέα μέτραδιάγγελματρίτη δόση εμβολίου