Πολιτική|05.01.2022 07:00

Ανοιχτά σχολεία και οικονομία: To παρασκήνιο πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η χθεσινή ψυχρολουσία με τα περισσότερα από 50.000 κρούσματα κορονοϊού δεν αλλάζει την κεντρική στρατηγική, που προβλέπει ανοιχτά σχολεία και οικονομία. Η κυβέρνηση δεν συζητά ένα νέο lockdown και εστιάζει σε ένα «ήπιο» πακέτο παρεμβάσεων  τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα το σύστημα υγείας αντέχει.

Τα μέτρα που βρίσκονται στη φαρέτρα της κυβέρνησης

Ωστόσο μια σειρά μέτρων παραμένουν στο συρτάρι για να αξιοποιηθούν εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, αρχής γενομένης από την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους 50ρηδες. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας μετά τις γιορτές.

Το προσεχές διάστημα δεν αναμένεται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου  - άλλωστε οι ειδικοί μιλούν ακόμα και για 80.000 κρούσματα την ημέρα- ωστόσο αυτό που μένει να φανεί είναι αν πραγματικά η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση. Η αύξηση που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στις εισαγωγές προκαλεί προβληματισμό, ωστόσο προς το παρόν δεν καταγράφεται επιδείνωση των σκληρών δεικτών.

Κυβερνητικά στελέχη - απαντώντας στην σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας  - σημειώνουν πως και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη η οικονομία παραμένει ανοιχτή και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία. Και τονίζουν  πως δύο είναι τα κρίσιμα όπλα απέναντι στον κορονοϊό : ένα ενισχυμένο σύστημα testing και η  εντατικοποίηση των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης.

Από εκεί και πέρα στόχος είναι να αντιμετωπιστούν επιμέρους προβλήματα, που έχουν προκύψει όλα αυτό το διάστημα. Χθες ανακοινώθηκε πλαφόν στην τιμή στα μοριακά τεστ, ενώ αντιμετωπίστηκε  το «αλαλούμ»  για τον τρόπο  χορήγηση άδειας στους εργαζόμενους με θετικό τεστ. Παράλληλα επεκτάθηκε η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές, που μεταξύ άλλων θα διαθέσουν το 10% με 15% των απλών κλινών για COVID περιστατικά.

Όσον αφορά στα σχολεία στην κυβέρνηση παραμένουν σταθερά στη γραμμή πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησαν, ενώ αυτό που τονίζεται είναι πως πρέπει οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία.  Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως είναι κρίσιμο για την ψυχολογία  των παιδιών να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.  «Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα μέσα στις αίθουσες, απ’ ό,τι έξω από αυτές» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εστιάζοντας  και στο σύστημα testing  που εφαρμόζεται.

Από εκεί και πέρα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα επιλέγονται τα επόμενα  μέτρα. Όπως έχει ήδη γράψει το ethnos.gr στο τραπέζι είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 50ρηδες, η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και η επιβολή νέων μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση.

«Κουμπαράς» για πανδημία και ανατιμήσεις

Διπλό «κουμπαρά» χρειάζεται η κυβέρνηση, καθώς από τη μία έχει να αντιμετωπίσει το ράλι ανατιμήσεων και από την άλλη τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Ένα νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνεται για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ράλι και των αυξήσεων σε μια σειρά προϊόντων , με αποτέλεσμα τα δημοσιονομικά περιθώρια να στενεύουν. Την ίδια στιγμή ένα πρώτο  πακέτο μέτρων έχει επιστρατευθεί για τις επιπτώσεις από τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εκρηκτικό  μείγμα, που ανατρέπει τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι, με την κυβέρνηση να αναζητά μια ισορροπία ώστε τα μέτρα στήριξης να μην ανατρέψουν το δημοσιονομικό σχεδιασμό. Άλλωστε εκκρεμεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τον δημοσιονομικό «αέρα» που θα υπάρχει.

Παράλληλα έχει σημάνει συναγερμός για το πως θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα μαζικής νόσησης εργαζόμενων στο δημόσιο, κυρίως σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής  (νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς, αστυνομία). Είναι χαρακτηριστικό πως όπως  αποκάλυψε χθες το Open μέσα σε 4 ημέρες εντοπίστηκαν 1.700 κρούσματα στην Αστυνομία και μάλιστα η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι στη ΓΑΔΑ.

Κορονοϊόςυποχρεωτικός εμβολιασμόςνέα μέτρακυβέρνησησχολείαανοιχτά σχολείαειδήσεις τώρα