Πολιτική | 22.02.2022 13:00

Κρίση σε Ουκρανία: Τα σχέδια της κυβέρνησης για ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τους τρόπους προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά λόγω έλλειψης φυσικού αερίου εξαιτίας του Ουκρανικού συζήτησαν οι αρμόδιες παράγοντες παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι πως ο εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο δύσκολα θα κινδυνεύσει, παρ όλα αυτά επί τάπητος τέθηκαν όλα τα σενάρια, ακόμα κι αυτά που θεωρούνται «ακραία».

Σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες, έτσι ώστε ο εφοδιασμός της ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο να μην τεθεί υπό κίνδυνο. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα είτε με προμήθειες LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος, όπου χρειαστεί, για παραγωγή ρεύματος, από φυσικό αέριο, σε πετρέλαιο είτε με τη σωστότερη διαχείριση».

Επίσης, υπάρχουν εργοστάσια τα οποία μπορούν να παράξουν ρεύμα με διαφορετικούς τρόπους, με αλλαγή ή τροποποίηση του μείγματος, σύμφωνα με τον ίδιο. « Μέσα στα πλαίσια αυτά, χωρίς να διαταραχθεί το γενικότερο σχέδιο μας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και προχωρά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να μην αντιμετωπίσουμε μείζονα προβλήματα. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα, ότι η χώρα μας θα είναι από εκείνες που, ενδεχομένως, αν αποφασίσει η Ρωσία να περιορίσει ή να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος, δε, στις χθεσινοβραδινές εξελίξεις τις χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικές. «Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, δεδομένου ότι εισάγουμε από τη Ρωσία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ούτως ώστε η εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίσει χωρίς διαταραχές», είπε.

φυσικό αέριοΓιάννης ΟικονόμουΟυκρανίαΚΥΣΕΑειδήσεις τώρακρίση