Πολιτική|07.02.2023 10:21

Εκλογές 2023: Με ατζέντα καθημερινότητας στις κάλπες η κυβέρνηση - Crash test η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Έμφαση σε θέματα καθημερινότητας προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις λίγο πριν τις εκλογές. Ένας μαραθώνιος συσκέψεων είναι τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη προκειμένου να μην επικρατήσουν εικόνες ανάλογες με τις περσινές και την απίστευτη ταλαιπωρία με τους κλεισμένους δρόμους και τις διακοπές ρεύματος. Το κύμα της κακοκαιρίας χθες δεν ήταν τόσο σφοδρό στην Αττική όσο την περσινή χρονιά και το κρίσιμο είναι να περάσει και η σημερινή ημέρα χωρίς μεγάλα προβλήματα.

Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κατάσταση και γίνεται λόγος για περιορισμένα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές. Βέβαια δέχεται τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, που σημειώνει πως παρέλυσε η Αττική και η μισή χώρα «πριν ακόμα πέσει το πρώτο χιόνι»

Απο την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αξιοποιήθηκε η προγενέστερη εμπειρία και οι προηγούμενες αδυναμίες αποτέλεσαν μαθήματα για να βελτιωθεί ο κρατικός μηχανισμός. Με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στην πρόληψη για να μην επαναληφθούν φαινόμενα προηγούμενων ετών, που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για ένα σημαντικό κομμάτι κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Το επόμενο διάστημα από τo Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να επενδύσουν σε μια ατζέντα καθημερινότητας και ήδη ξετυλίγεται μια σειρά πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει προκαταβολή για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, ενώ βαρύτητα δίνεται και στο στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους.

Η εκτίμηση είναι πως ανάλογα θέματα - μαζί βέβαια με την πορεία των τιμών - είναι ψηλά στο ενδιαφέρον των πολιτών και στόχος είναι να μην γίνουν λάθος χειρισμοί σε αυτή την κρίσιμη από πολιτική σκοπιά συγκυρία. Παράλληλα βέβαια θα ξεδιπλωθεί και ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης, το οποίο θα τρέξει σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο.

Να σημειωθεί πως σήμερα αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή, που συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε δύο θέματα: την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και στην υλοποίηση ενός πακέτου - με μισθολογικά μέτρα- για την στήριξη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα «καυτηριάζεται» η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και αυτό που θα σημειωθεί και στη σημερινή συνεδρίαση είναι πως με τη στάση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά δεν θα ψηφίσει μια σειρά θετικών μέτρων που έρχονται.

Το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Αύριο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η τροπολογία που ουσιαστικά βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη. Πρακτικά στόχος είναι να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο, ως κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, εγκληματικές οργανώσεις.

Από το κυβερνών κόμμα επισημαίνεται πως ουσιαστικά κλείνει ένα«παράθυρο» που δεν είναι άλλο, από το να ενδύεται μία κατ’ ουσίαν εγκληματική οργάνωση το μανδύα κομματικού σχηματισμού. Αφορά και τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», ως δήθεν αντικαταστάτες, αλλά στην πραγματική ηγεσία βρίσκονται και την ασκούν εκείνα τα πρόσωπα, τα οποία βαρύνονται με σημαντική ποινική καταδίκη.

Από την κυβέρνηση επιδιώκουν την μέγιστη δυνατή συναίνεση, σημειώνοντας πως τα πολιτικά κόμματα, οφείλουν συντεταγμένα να σταθούν απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία. «Και εδώ δεν χωρούν ούτε υποσημειώσεις, ούτε αστερίσκοι, ούτε εξαιρέσεις, ούτε προσχηματικές διαφωνίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑεκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚακοκαιρία ΜπάρμπαραΓιάννης Οικονόμουεκλογές 2023