Πολιτική | 13.11.2023 07:00

Η ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βερολίνο: Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση με τον Σολτς

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις -με έμφαση στη Μέση Ανατολή- οι εξελίξεις στο οικονομικό και ενεργειακό πεδίο αλλά και το μεταναστευτικό θα κυριαρχήσουν στη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν περάσει σε άλλη φάση καθώς η χώρα μας έχει αφήσει πίσω τα χρόνια της κρίσης είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Η επίσκεψη γίνεται άλλωστε σε ένα θετικό momentum, καθώς πρόσφατα η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα από το πεδίο της οικονομίας. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως η χώρα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 (λόγος χρέους/ΑΕΠ) και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η συζήτηση για την οικονομία έχει «φουντώσει» και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Με την Ελλάδα να διεκδικεί περισσότερους πόρους για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών) αλλά και για το μεταναστευτικό.

Μάλιστα το μεταναστευτικό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στο Βερολίνο, με την ελληνική πλευρά να έχει επανειλημμένα τονίσει πως είναι ευρωπαϊκό θέμα και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης την ώρα που η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η συζήτηση για το μεταναστευτικό έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για δύο λόγους: Πρώτον δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί αν η κρίση στη Μέση Ανατολή θα οδηγήσει σε αύξηση των ροών. Δεύτερον το θέμα απασχολεί και τον ελληνοτουρκικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είναι φυσικό στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού στο Βερολίνο θα βρεθούν οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπου συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας θαλάσσιων ανθρωπιστικών διαδρομών προς τη Γάζα.

Να σημειωθεί ακόμα πως στο «μενού» των συζητήσεων του Κ. Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς είναι και το ενεργειακό. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, αποτελεί γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Οι σημερινές συναντήσεις στο Βερολίνο

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU Φρίντριχτ Μερτς. Στη συνέχεια θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος) με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. (το πρώτο εξάμηνο του 2024). Η συζήτηση αυτή άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα (διεύρυνση της Ε.Ε) και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.

Κυριάκος Μητσοτάκης