Πολιτική | 06.11.2018 10:28

Θα συμμετάσχει το ΚΙΝΑΛ στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης

Φώφη Γιωτάκη

Απάντηση μέσω της κατάθεσης μιας συγκροτημένης πρότασης για μια τολμηρή και ευρεία συνταγματική αναθεώρηση στη -σύμφωνα με την Πειραιώς- «συνειδητή εργαλειοποίηση της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας» που επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να δώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Κατά την παρέμβασή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλύσει, κατά πληροφορίες, διεξοδικά τη θεώρησή του για μια γενναία αναμόρφωση του καταστατικού χάρτη της χώρας επί τη βάσει συγκεκριμένων αξόνων, ήτοι την εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τον εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της αλλά και την ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχειρεί να φέρει το Σύνταγμα της χώρας στα μέτρα του και να επιβάλει τις δικές του ιδεοληψίες».

Εν τω μεταξύ, στην Πειραιώς θεωρούν απόλυτη επιβεβαίωση της ενορχηστρωμένης προσπάθειας του Μεγάρου Μαξίμου να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους το πόρισμα για το «Ερρίκος Ντυνάν». «Θέλουν να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Ακολουθούν τη γνωστή μέθοδο των δήθεν εξεταστικών που δεν καταλήγουν πουθενά, καθώς δεν βρίσκονται στοιχεία» επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς. 

Θέμα ωρών είναι η «επικαιροποίηση» της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη σύνταξη της Χάρτας του Κινήματος Αλλαγής από την ειδική Επιτροπή του κόμματος.

Αύριο, δε, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι επισημάνσεις για τις πιθανές «παγίδες» που κρύβει η κορυφαία διαδικασία. Η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη μάχη αλλαγών της συνταγματικής Χάρτας, ωστόσο επιλέγει σταθερά και προσεκτικά βήματα, καθώς αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ της έγκρισης ως αναθεωρητέων κάποιων άρθρων με 180 βουλευτές και εκείνης με 151 από την παρούσα Βουλή.

Και αυτό γιατί εφόσον περάσουν άρθρα με 180 από αυτήν τη Βουλή, τότε η επόμενη κυβέρνηση θα έχει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να περάσει από τη Βουλή όσα άρθρα έχουν κριθεί αναθεωρητέα με 151 βουλευτές. Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5, τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις. Η Πειραιώς έκανε, λοιπόν, τη στροφή υπέρ της συμμετοχής στη διαδικασία -τονίζουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής-, συνυπολογίζοντας τις μετεκλογικές στοχεύσεις. «Πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα για τα άρθρα και τις πλειοψηφίες διότι δεν έχουμε λόγο να δώσουμε “λευκή επιταγή” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει, εφόσον εκλεγεί, όποιες αλλαγές θέλει», υποστηρίζει εις εκ των συμμετεχόντων στην επί του Συντάγματος Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, που αποτελείται από τους βουλευτές, Θόδωρο Παπαθεοδώρου, Ανδρέα Λοβέρδο, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, τον Γιώργο Καμίνη, διάφορους συνταγματολόγους, όπως ο Ξενοφών Κοντιάδης και άλλους ειδικούς επιστήμονες.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ