Πολιτική | 29.01.2024 06:15

Κασσελάκης: Στο Πεντάγωνο για τα F-35 – Πότε θα παρουσιαστεί στον στρατό

Νίκος Σβέρκος

Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σήμερα το πρωί γίνεται σε άκρως ενδιαφέρουσα στιγμή. Η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν για την πώληση F-35 ύψους άνω των 8 δις. ευρώ στην Ελλάδα δημιουργεί νέα δεδομένα για την άμυνα της χώρας, αλλά και τις σχέσεις της με την Τουρκία, ενώ η Κουμουνδούρου διατηρεί επιφυλάξεις για τη διαδικασία και το περιεχόμενο της συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας, απορρίπτοντας τα περί μεγάλης διπλωματικής επιτυχίας. Ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κρατήσει δύσκολες ισορροπίες: Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό, επικαλούμενος πως πρεσβεύει την «Πατριωτική Αριστερά».

Τον Στέφανο Κασσελάκη και τους συνεργάτες του θα ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Νίκος Δένδιας και οι αρχηγοί των επιτελείων, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά αναλυτική ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της αγοράς F-35 και της παροχής άλλων οπλικών συστημάτων. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με χθεσινή του δήλωση έθεσε αναλυτικά τις επιφυλάξεις του κόμματος για την επιστολή Μπλίνκεν. Σταχυολογώντας τις, η Κουμουνδούρου θεωρεί πως τα προγράμματα πρέπει:

  • Να υπηρετούν τον κεντρικό σχεδιασμό για την άμυνα της χώρας, όπως αυτός βασίζεται στην προτεραιοποίηση, τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στην διαφάνεια
  • Να συνδέονται με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί κατόπιν τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)
  • Να έχουν λελογισμένο δημοσιονομικό κόστος και να μην λειτουργούν σε βάρος του κοινωνικού κράτους

Πέραν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ δια του ευ. Αποστολάκη θέτει τα εξής ζητήματα:

  • Πρέπει να επιδιωχθεί οι ΗΠΑ να θέσουν όρους στην Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας και της Κύπρου
  • Πρέπει να παύσει ο ανακριβής ισχυρισμός πως η Ελλάδα παίρνει δωρεάν οπλικά συστήματα, καθώς πρόκειται για παρωχημένο εξοπλισμό που χρειάζεται συντήρηση, που όμως δεν θα είναι προφανώς δωρεάν
  • Να ικανοποιηθούν μισθολογικά αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού, που εγκαταλείπουν καίριες θέσεις

Το παράδοξο της επίσκεψης

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που θα περάσει τις πύλες του Πενταγώνου, χωρίς να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Σήμερα μάλιστα θα ολοκληρώσει τις δραστηριότητές του με επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας.

Στις 15 Φεβρουαρίου πρόκειται να αποσαφηνιστεί πότε και πού θα καταταγεί ο 35χρονος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία.

Το θέμα έχει επιληφθεί προσωπικά ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιαστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα της Αττικής.

F-35Στέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΠεντάγωνοστρατός