Πολιτική | 19.05.2024 06:24

Ευρωεκλογές 2024 - ΠΑΣΟΚ: Επιμένουν για τη δεύτερη θέση και αλλάζουν ρητορική

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ναι, μεν στη Χαριλάου Τρικούπη δημοσίως επιμένουν ότι ο στόχος της δεύτερης θέσης στις Ευρωεκλογές δεν έχει… αλλάξει, ωστόσο, στην πραγματικότητα η ρητορική, πλέον, είναι διαφορετική. Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα ηγετικά στελέχη τονίζουν με νόημα ότι το κόμμα θα έχει μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση τόσο με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές όσο και με τις ευρωεκλογές του 2019 επί προεδρίας Φώφη Γεννηματά.

«Θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών μας. Όταν οι άλλοι πέφτουν, το ΠΑΣΟΚ θα έχει δυναμική άνοδο στα ποσοστά του», τονίζουν χαρακτηριστικά και δείχνουν προς τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχε συγκεντρώσει 41%. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και συνεπώς ο μόνος κερδισμένος -σε απόλυτους αριθμούς- θα είναι το ΠΑΣΟΚ!

Σταθερά τρίτοι στις δημοσκοπήσεις 

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ορισμένοι εντός των «πράσινων» τειχών επιμένουν ότι βασικός στόχος είναι η δεύτερη θέση, ανεξαρτήτου ποσοστού. Άλλωστε, μόνο στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω στις εθνικές εκλογές και να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενδεικτική η θέση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλος: «Ο πήχης που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ είναι η δεύτερη θέση, όπως είπε και ο Πρόεδρος, με ένα ισχυρό ποσοστό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ΝΔ. […]Εμείς θάλλουμε την επόμενη μέρα να έχουμε ένα υψηλό ποσοστό επειδή χρειάζεται μια σοβαρή αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ. Χρειάζεται μια ομάδα, ένας υποψήφιος πρωθυπουργός ο οποίος να εμπνεύσει ασφάλεια και σοβαρότητα ώστε να αντικαταστήσουν οι πολίτες τον κ. Μητσοτάκη με έναν σοβαρό άνθρωπο». Ενώ και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νίκος Παπανδρέου έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι «αν βγούμε τρίτοι, έχουμε θέμα», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ανοιχτά σε ζήτημα ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη παραμένουν αρκετά αισιόδοξοι, παρά τις δημοσκοπήσεις όπου τους εμφανίζουν σταθερά στην τρίτη θέση. Μερικές, μάλιστα, δείχνουν και σαφή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλες πάλι η διαφορά βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους. Επιμένουν, ωστόσο, ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις ήταν σταθερά πιο χαμηλά, σε σχέση με την πραγματικότητα.

«Νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία του ελληνικού λαού. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ το βράδυ της 9ης Ιουνίου σημαίνει, σε πρώτη φάση, ισχυρή, σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση και, σε δεύτερη φάση, στις επόμενες εθνικές εκλογές, προοδευτική διακυβέρνηση για τον τόπο», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα παίξει τα ρέστα τους τις επόμενες ημέρες για να ανακάμψει.

Νέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςδημοσκοπήσειςΝίκος Ανδρουλάκηςευρωεκλογές 2024ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑ