Πολιτική | 02.06.2024 06:26

Ευρωεκλογές 2024 - Βορίδης στο ethnos.gr: Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές «δεν θα είναι απλά μία χαμένη ψήφος, αλλά και μία επιζήμια ψήφος, καθώς η αντιπολίτευση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει την κυβερνητική πορεία» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Υπογραμμίζει δε πως «αντίθετα μία θετική ψήφος ισοδυναμεί με καθαρή εντολή προς την Κυβέρνηση, που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την πρόοδο που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία ισοδυναμεί με ισχυρή Ελλάδα».

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών και η ακρίβεια

Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr, ο κ. Βορίδης σημειώνει «οι πολίτες, έχει ιδιαίτερη σημασία να συνειδητοποιήσουν ότι στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας». Προσθέτει δε πως «αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, γιατί οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν για να μας εκπροσωπήσουν, θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης για πολλά χρόνια».

Όσον αφορά στην πορεία των τιμών ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επισημαίνει πως «η ακρίβεια είναι το πιο σημαντικό αλλά και δύσκολο πρόβλημα, για το οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε αντιμετωπίζεται με τα «λεφτόδεντρα» του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σοβαρότητα». Σχετικά  με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο κρίσιμο αυτό θέμα τονίζει «συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια αναχαίτισης  των τιμών, με έμφαση στα τρόφιμα και το “καλάθι του super market”, καθώς και τους ελέγχους στις πολυεθνικές για την πάταξη της αισχροκέρδειας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στο ethnos.gr

- Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξημένα ποσοστά αποχής; Και πως θα πείσετε τους πολίτες στις 9 Ιουνίου να μην πάνε… παραλία αντί για τις κάλπες ;

Οι πολίτες, έχει ιδιαίτερη σημασία να συνειδητοποιήσουν ότι στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας. Αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, γιατί οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν για να μας εκπροσωπήσουν, θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να εκλεγούν εκείνα τα κατάλληλα πρόσωπα, που είναι πρόθυμα να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Ελλάδας. Σκεφτείτε λοιπόν να υπάρχουν βουλευτές, οι οποίοι αντί να υπερασπίζονται το συμφέρον της χώρας και του λαού, αυτοί να πρωταγωνιστούν στην υπερψήφιση ψηφίσματος που ζητά τη διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδος! Δηλαδή να ζητούν να διακόψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, να διακόψει το ΕΣΠΑ. Υπήρξαν, δυστυχώς, τέτοιοι Έλληνες που το έκαναν αυτό, και αυτοί ήταν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα,  έχει πολύ μεγάλη σημασία να δοθεί μια ηχηρή απάντηση στις 9 Ιουνίου. Να δώσω όμως και άλλο ένα παράδειγμα: ένα από τα μεγάλα ζητήματα αυτών των εκλογών είναι προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική: δηλαδή αν θα πάμε σε μια βίαιη προσαρμογή, στο πλαίσιο της πράσινης γεωργίας, ή αν θα κάνουμε αυτό το οποίο λέει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ μιας ήπιας μετάβασης, που θα διασφαλίζει τα εισοδήματα των παραγωγών μας. Από την άλλη υπάρχουν δυνάμεις, οι δυνάμεις της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων, που ζητούν να πάμε σε μια βίαιη, άμεση προσαρμογή. Αυτό όμως θα διακυβεύσει το εισόδημα των αγροτών μας. Άρα, για τους παραγωγούς μας, αλλά και για το σύνολο των πολιτών, επειδή τίθεται στο επίκεντρο το κρίσιμο ζήτημα της διατροφικής ασφάλειας, είναι πολύ κρίσιμη η υπερψήφιση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα και να δοθεί μια ξεκάθαρη κατεύθυνση για το πώς θέλουμε να διαμορφωθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική την επόμενη πενταετία. Όσον αφορά την αποχή από τις εκλογές, είναι πράγματι ένα ανησυχητικό ενδεχόμενο. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να πείσουμε όλους τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει σε εξέλιξη μία ενημερωτική καμπάνια κατά της αποχής, ενώ σε αυτές τις ευρωεκλογές έχει δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου.

- Τι θα λέγατε σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος που σκέφτονται να στραφούν σε μία ψήφο διαμαρτυρίας, εκτιμώντας πως με τον τρόπο αυτό θα στείλουν ένα …μήνυμα στην κυβέρνηση ;

Θα τους έλεγα ότι η Κυβέρνηση έχει ευήκοα ώτα. Με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα και έχουμε λάβει τα μηνύματα των πολιτών. Γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιους τομείς πρέπει να επιταχύνουμε ή να παρέμβουμε διορθωτικά. Εγώ είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας θα υποστηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, γιατί αντιλαμβάνεται ότι παρά τα όποια λάθη ή τις παραλείψεις που μπορεί να υπάρχουν μέσα σε 5 χρόνια διακυβέρνησης, είναι η μοναδική σοβαρή δύναμη που έχει ξεκάθαρο και σαφές σχέδιο για τη χώρα, το οποίο υλοποιεί. Η ψήφος διαμαρτυρίας στις συγκεκριμένες εκλογές δεν θα είναι απλά μία χαμένη ψήφος, αλλά και μία επιζήμια ψήφος, καθώς η αντιπολίτευση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει την κυβερνητική πορεία. Αντίθετα, μία θετική ψήφος ισοδυναμεί με καθαρή εντολή προς την Κυβέρνηση, που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την πρόοδο που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία ισοδυναμεί με ισχυρή Ελλάδα.

- Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Ποιες παρεμβάσεις δρομολογούνται τόσο για την στήριξη του εισοδήματος  των πολιτών όσο και για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας ; Και τι απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης πως δεν είναι αρκετά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση;

Η ακρίβεια είναι το πιο σημαντικό αλλά και δύσκολο πρόβλημα, για το οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε αντιμετωπίζεται με τα «λεφτόδεντρα» του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σοβαρότητα. Αναγνωρίζουμε ότι παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει, δεν έχουμε καταφέρει να την αντιμετωπίσουμε πλήρως, αλλά μόνο μερικώς. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια αναχαίτισης  των τιμών, με έμφαση στα τρόφιμα και το “καλάθι του super market”, καθώς και τους ελέγχους στις πολυεθνικές για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Επίσης, σε συνέχεια της επιστολής του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θα υπάρξουν σε συνεννόηση με τους εταίρους μας συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ίση μεταχείριση και η προστασία των καταναλωτών από το «καπέλο» που βάζουν στις τιμές οι πολυεθνικές εταιρείες. Να τονίσω, όμως, ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας στην αγορά περνάει σε σημαντικό βαθμό μέσα από την ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών. Η Κυβέρνηση, αφού βελτίωσε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, μειώνοντας το έλλειμμα και αυξάνοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους ρυθμούς ανάπτυξης, μείωσε την ανεργία κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και αύξησε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, με ακόμη καλύτερες απολαβές για τους εργαζομένους, μέσα από αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας. Παράλληλα στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, καταργώντας σταδιακά το φόρο επιτηδεύματος και συνεχίζουμε τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, το 2025 και το 2027. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει ένα μεγάλο αγώνα για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας, όταν η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανευθυνότητα και την εύκολη παροχολογία.

- Το τελευταίο καιρό διαμορφώνεται ένα σύνθετο σκηνικό στην «γειτονιά». Πως  βλέπετε τις κινήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και πως θα κινηθεί στο θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση; Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμάτε πως θα διατηρηθούν τα ήρεμα νερά και τους επόμενους μήνες ;

Έχουν σταλεί ξεκάθαρα μηνύματα δυσαρέσκειας προς την πρόεδρο και την ηγεσία της γείτονος χώρας, τόσο από τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρέσκονται μεν σε μια διγλωσσία, αλλά θεωρώ ότι δεν θα έχει περαιτέρω συνέχεια όλο αυτό. Να προσθέσω, επίσης, ότι η σημερινή Κυβέρνηση είχε πει από την πρώτη στιγμή, ως αντιπολίτευση τότε, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια κακή, αλλά δεσμευτική συμφωνία, καθώς είχαμε προβλέψει αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Εν τέλει όμως, δεν είμαστε εμείς αυτοί που την αμφισβητούμε, καθώς άλλοι «ήρξαντο χειρών αδίκων». Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα είμαστε επισπεύδοντες, και δεν πρόκειται να κυρώσουμε μονομερώς τα συνοδευτικά μνημόνια της συμφωνίας. Η Ελλάδα είναι αταλάντευτη και καθαρή στις θέσεις της. 

Σε ό,τι αφορά τώρα τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είναι θετικό ότι υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα καλό κλίμα, αυτό που χαρακτηρίσατε «ήρεμα νερά», το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ελπίζουμε αυτό το κλίμα να συνεχιστεί και στο μέλλον. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε την πάγια στάση της έναντι της χώρας μας. Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία και αυτή δεν είναι άλλη από τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα σήμερα είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ, διαθέτοντας αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις και διπλωματική ισχύ.

- Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ποιες θα είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ;

Ήδη ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ενέχυρο, που διαμορφώνει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας της ενεχυρίασης κινητών, αλλά και απαιτήσεων, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Ακαδημιών, ενώ έχει τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη βελτίωση των μηχανισμών της Κρατικής Αρωγής και επίκειται η έναρξη της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νέα δικονομία του Συμβουλίου Επικρατείας που προστίθεται στις προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

ευρωεκλογές 2024ΕυρωεκλογέςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΜάκης Βορίδης