Πολιτική | 12.06.2024 06:42

ΠΑΣΟΚ: Βαρύ το κλίμα – Το «blame game», τα πυρά Γερουλάνου και δύσκολη θέση του Σπυρόπουλου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ιδιαίτερα βαρύ παραμένει το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, όπου λαμβάνει χώρα ένα ιδιότυπο blame game.Ο Νίκος Ανδρουλάκης και άλλοι «πρόθυμοι» γύρω του έκαναν λόγο για μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ Περιφέρειας και Αθήνας, δείχνοντας ουσιαστικά ακόμα και στους βουλευτές που εκλέγονται για παράδειγμα στις περιφέρειες της Αττικής.

Όπως είναι λογικό αυτό δημιούργησε ισχυρά αντανακλαστικά, με τον συνήθως ήρεμο Παύλο Γερουλάνο να απαντά δημοσίως. Άλλοι, πάντως, βουλευτές έχουν ήδη «μαζέψει» με την σειρά τους στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όπου υπήρχε εκπροσώπηση, οι αριθμοί «ανέβηκαν».

Σε ανάρτησή του και σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σε Αττική και επικράτεια, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε: «Πέρα από την Α’ Αθηνών (“είχαμε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο αποτέλεσμά μας, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές πριν ένα χρόνο, 28%”) , σε όλες τις Εκλογικές Περιφέρειες του Λεκανοπεδίου που έχουμε βουλευτή, και στης Μιλένας, και στου Παύλου, και στου Μανώλη, και στης Νάντιας, το ΠΑΣΟΚ αύξησε περισσότερο τα ποσοστά του σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Στο σύνολό του, το Λεκανοπέδιο συνέβαλε ουσιαστικά στη συνολική αύξηση τού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ».

Η τοποθέτηση Γερουλάνου έχει διττή σημασία:

  • Αφενός λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στους βουλευτές της Αττικής,
  • αφετέρου θέτει εαυτόν απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη, με τον οποίο εξ αρχής δεν συμφωνούσαν στις πολιτικές επιλογές.

Συνεπώς, φαίνεται ότι ο κ. Γερουλάνος (που διατηρεί καλές σχέσεις με το παπανδρεϊκό μπλοκ) δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, δείχνοντας τις προθέσεις τους εν όψει των κρίσιμων συνεδριάσεων των οργάνων.

Η περίπτωση Σπυρόπουλου

Την ίδια ώρα, σε αρκετά δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, καθώς δεν κατάφερε να εκλεγεί, μένοντας 7ος.

Ο κ. Σπυρόπουλος, όπως παραδέχονται πράσινα στελέχη, «πλήρωσε» την απόφαση των ψηφοφόρων να δείξουν την κίτρινη κάρτα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τις επιλογές του.

Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέον ζητούν την παραίτησή του (θα είναι ένα ακόμη πλήγμα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ), υπό τα επιχειρήματα ότι αφενός απαιτείται μια εσωτερική αναδιάρθρωση αφετέρου δεν μπορεί να «ενώσει» το κόμμα ένα στέλεχος το οποίο δεν απολαμβάνει της στήριξης του εκλογικού κοινού.

Από την άλλη, βέβαια, η πλευρά Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζει ότι ουδείς παραιτείται (τουλάχιστον προς ώρας) και σίγουρα όχι πριν αναλυθούν διεξοδικά οι αιτίες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα αναμένεται καυτό για το ΠΑΣΟΚ, καθώς ήδη δύο 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές η εσωστρέφεια χτυπάει κόκκινο!

Παύλος ΓερουλάνοςΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώραευρωεκλογές αποτελέσματαΠΑΣΟΚ