Πολιτική|13.06.2024 07:17

Κλειδώνουν οι αποφάσεις για ανασχηματισμό - Ποιες αλλαγές ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Φωτιά έχει πάρει η ονοματολόγια, καθώς μετά το αποτέλεσμα της κάλπης το Μαξίμου επιδιώκει restart με έναν ανασχηματισμό που θα δείξει πως ελήφθη το μήνυμα. Τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ συσκέψεων, καθώς όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί σε «μίνι» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά εξετάζει μεγαλύτερης έκτασης παρεμβάσεις.

Αλλαγές σε τρεις κατευθύνσεις

Στόχος είναι οι αλλαγές να κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: περαιτέρω ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου, «έξοδος» κυβερνητικών στελεχών που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και αξιοποίηση βουλευτών που ήταν ιδιαιτέρως μαχητικοί το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός έστειλε… μηνύματα, λέγοντας «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό».

Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως την Κυριακή πέρασαν κάτω από τον πήχη που είχαν θέσει και άνοιξε η συζήτηση για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο παράλληλα υπογραμμίζεται πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και επομένως θα κριθεί  ξανά με βάση τις επιδόσεις της στο 2027.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο και από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν πως οι κινήσεις που θα αποφασιστούν  θα είναι καλά μελετημένες και δεν θα γίνουν «αλλαγές για τις αλλαγές». Την ίδια στιγμή βέβαια υπουργοί αλλά και βουλευτές κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα και είναι δεδομένο πως δεν βοηθά η παράταση της σχετικής συζήτησης αλλά πρέπει να κλείσει το θέμα.

To βασικό σενάριο προβλέπει πως θα υπάρξει ένα ακόμα πρόσωπο που θα προστεθεί στη στενή ομάδα του Μαξίμου (έχουν μεταξύ άλλων ακουστεί τα ονόματα του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Νίκου Παπαθανάση και του Θωμά Βαρβιτσιώτη), ενώ αλλαγές αναμένονται σε τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία αλλά και σε αρκετές θέσεις υφυπουργών. Σε γενικές γραμμές στόχος είναι να αξιοποιηθούν περισσότερα γαλάζια στελέχη και να μην υπάρξουν νέες  «μεταγραφές». Επίσης μένει να φανεί και  αν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις κάποιων υπουργείων αλλά και κατά πόσο θα υπάρξει ένα πρόσωπο που θα αναλάβει να «τρέξει» πιο εντατικά θέματα που σχετίζονται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως θα παραμείνουν μεταξύ άλλων στο  υπουργικό συμβούλιο ο Άκης Σκέρτσος, ο Μάκης Βορίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Νίκος Δένδιας,  ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης (η πλειοψηφία θα είναι στο ίδιο πόστο).  Θετικά αποτιμάται το έργο στελεχών της νεότερης γενιάς όπως ο Παύλος Μαρινάκης και η Σοφία Ζαχαράκη. Παράλληλα ακούγεται πως μπορεί να επιστρέψουν στην κυβέρνηση δύο με τρία πρόσωπα που είχαν αναλάβει και παλαιότερα υπουργικά καθήκοντα. 

Πού πήγαν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επεξεργασία  των στοιχείων, προκειμένου να υπάρξει μια πληρέστερη εικόνα για τις διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία. Από την ανάλυση που έχει γίνει φαίνεται πως υπήρξαν απώλειες τόσο κεντρώων ψηφοφόρων όσο και δεξιών για διαφορετικούς ενδεχομένως λόγους

Για παράδειγμα, εκτιμάται πως ένα κομμάτι κεντρώων - που στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε ψηφίσει τη Ν.Δ. αλλά δεν έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα - στράφηκε στην αποχή για να στείλει ένα μήνυμα. Πιθανότατα το συγκεκριμένο κοινό ήθελε να δείξει πως αναμένει περισσότερα τόσο στην οικονομία όσο και σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα. Και παράλληλα ήθελε να καταστήσει σαφές πως δεν έχει δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.  

Την ίδια στιγμή διαρροές υπήρξαν και από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, που μπορεί είτε να επέλεξαν την αποχή είτε να στράφηκαν σε κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. Εκτιμάται πως το συγκεκριμένο κοινό με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει την δυσαρέσκεια του για κάποιες κυβερνητικές επιλογές, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. 

Πάντως κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως - από την ανάλυση των στοιχείων - στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας τελικά στράφηκαν στην αποχή. Σημειώνουν δε πως  τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές πήραν περίπου 742.000 ψήφους, ενώ πέρυσι τον  Ιούνιο είχαν πάρει 714.000. Άρα πρόκειται για μια αύξηση 38.000 σε μια στιγμή ωστόσο που το κυβερνών κόμμα πήρε ένα εκατομμύριο ψήφους λιγότερους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές (και περίπου 750.000 ψήφους λιγότερες από τις ευρωεκλογές).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως το σύνθημα για συνέχιση της σταθερότητας δεν έπεισε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων, με δεδομένο πως η Ν.Δ είχε  πάρει  νωπή εντολή πέρυσι και μάλιστα με ποσοστό 41%. Το γεγονός πάντως πως η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων που «έφυγε» δεν στράφηκε σε άλλα κόμματα αλλά επέλεξε την αποχή, σύμφωνα με τους γαλάζιους δείχνει πως μπορεί να υπάρξει επαναπροσέγγιση εφόσον γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις.

Μέγαρο ΜαξίμουΚυριάκος Μητσοτάκηςευρωεκλογές 2024βουλευτέςειδήσεις τώραΕυρωεκλογέςΝέα Δημοκρατία