Πολιτική | 05.07.2024 20:27

Ελληνοτουρκικά: Νέα εστία έντασης το ιταλικό πλοίο στη Μεσόγειο; Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η στάση αναμονής της Αθήνας

Newsroom

Τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενδέχεται να ταράξει η εμφάνιση ιταλικού πλοίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, που ποντίζει καλώδια τηλεπικοινωνιών σε συνεργασία με την Κύπρο. Οι Τούρκοι έστειλαν πολεμικό πλοίο για να παρακολουθεί τις κινήσεις. Το ίδιο έκανε και η Ελλάδα.

Εμπρηστικές αναφορές στην Τουρκία

Ο τουρκικός Τύπος εκπέμπει σήμα κινδύνου για μία νέα ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στη θάλασσα. Διάφοροι απόστρατοι στην Τουρκία αλλά και εθνικιστικά Μέσα πυροδοτούν το κλίμα. Ειδικότερα, η πορεία του ιταλικού πλοίου που τοποθετεί υποβρύχιο καλώδιο από την Κύπρο προς την Ελλάδα, έχει εγείρει ανησυχίες στην Τουρκία, καθώς πλησιάζει -όπως λένε- τα όρια της λεγόμενης τουρκολιβυκής ΑΟΖ, όπως αυτή ορίστηκε στο παράνομο μνημόνιο του 2019.

Με πρωταγωνιστή τον αρχιτέκτονα του μνημονίου και με «όπλο» του τα εθνικιστικά ΜΜΕ στην Τουρκία, εκφράζεται απορία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και υπογραμμίζεται η ανάγκη για άμεση τουρκική δράση, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη.

Συγκεκριμένα, προτείνουν να αποσταλούν στην περιοχή γεωτρύπανα της Τουρκίας ή να κηρυχθούν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή για τη διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων, όπως λένε.

Το ιταλικό πλοίο εποπτεύεται από δύο τουρκικές κορβέτες, εδώ και αρκετές ημέρες. Όταν θα φτάσει, όμως, το πλοίο στην ορισθείσα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου περιοχή δεν είναι σαφές τι θα κάνουν οι κορβέτες -δηλαδή αν θα εγκαταλείψουν την περιοχή ή αν θα επέμβουν.

Προβλέπουν όμως ότι θα υπάρξει αντιπαράθεση, όπως το 2020.

Σε εγρήγορση και η Αθήνα - Η βασική ανησυχία

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα στις κινήσεις και του ιταλικού πλοίου αλλά και της τουρκικής πλευράς.

Από τη στιγμή που το ιταλικό πλοίο πέρασε από την κυπριακή ΑΟΖ σε περιοχή δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, τότε έπλευσε και η πυραυλάκατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και είναι εκεί και παρατηρεί.

Προφανώς υπάρχει ανησυχία, κυρίως για όταν φτάσει το ιταλικό πλοίο στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, κάτι που η Τουρκία μονομερώς έχει ακυρώσει, τι θα κάνει η Τουρκία, όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος του OPEN Έφη Κουτσοκώστα.

Η Αθήνα παρακολουθεί, βρίσκεται εκεί και στόχος είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιττή ένταση εξ' αντανακλάσεων μέσα στο καλοκαίρι.

πλοίοΤουρκίαελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώρα