Πολιτική|24.07.2024 07:19

Κασσελάκης: Πρωτοφανής πρόκληση προς τους διαφωνούντες - Νέος εσωκομματικός εχθρός του ο Σωκράτης Φάμελλος

Νίκος Σβέρκος

Ούτε το παραμικρό ψήγμα αμφισβήτησης δεν ανέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, κρίνοντας από τα όσα συνέβησαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα και κάλεσε όσους διαφωνούν να αποχωρήσουν, όσους και όσες διατύπωσαν αντιρρήσεις για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του Καταστατικού Συνεδρίου. Το αποτέλεσμα ήταν η συνεδρίαση να τιναχτεί στον αέρα, καθώς αποχώρησαν οκτώ στελέχη της ομάδας των «87», και να καταγραφεί πλέον εμφανώς το ρήγμα ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του.

Τι συνέβη στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ

«Όποιος διαφωνεί, να αποχωρήσει». Αυτή η φράση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε έκρηξη της πλειονότητας των στελεχών της Γραμματείας της ΚΟΕΣ, που έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του καταστατικού συνεδρίου το προσεχές φθινόπωρο. Αφορμή για την παρέμβαση Κασσελάκη ήταν το γεγονός πως δύο σημαίνοντα στελέχη, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Όλγα Γεροβασίλη διατύπωσαν αμφιβολίες για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του, καθώς τις ίδιες ημέρες θα λαμβάνει χώρα η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και πιθανόν να μην λάβει μεγάλες διαστάσεις η διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, άλλα στελέχη, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, επισήμαναν πως είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί εσωκομματικός διάλογος χωρίς να έχει καταθέσει ο Στέφανος Κασσελάκης άμεσα προς διαβούλευση τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού, τις οποίες παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως χτες άνοιξε σχετική πλατφόρμα διαβούλευσης στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τα μέλη του κόμματος να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξεμάνη σε τέτοιο βαθμό, που άφησε άναυδους ακόμα και στελέχη που δεν συμφωνούν με την επιχειρηματολογία των Φάμελλου και Γεροβασίλη. Χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακαλέσει την πρόκλησή του να φύγουν από το κόμμα όσοι και όσες διαφωνούν, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται να πάρει πίσω όσα είπε. Εν τέλει οκτώ στελέχη, που συντάσσονται με τους «87» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος αποχώρησε επίσης, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Η συνεδρίαση δεν συνεχίστηκε μετά από την ένταση, με τους εναπομείναντες να αποφασίζουν να πραγματοποιηθεί ξανά η συνεδρίαση στο τέλος της εβδομάδας.

Στο στόχαστρο Κασσελάκη πλέον ο Φάμελλος

Το πρωτοφανές του χθεσινού επεισοδίου δεν αφορά μόνον την πρόκληση Κασσελάκη «να φύγουν» όσοι διατηρούν αμφιβολίες για ειλημμένες αποφάσεις. Η επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σωκράτη Φάμελλου έφερε στην επιφάνεια το υπάρχον ρήγμα στις σχέσεις των δύο προσώπων, που άρχισε να ανοίγει τις πρώτες ημέρες που ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος.
Στην Κουμουνδούρου και ευρύτερα είναι γνωστό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβλεπε τότε με καλό μάτι τις κινήσεις Φάμελλου, εξ ου και ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αρχικά «στρατοπεδεύσει» στη Βουλή τις πρώτες ημέρες της θητείας του. Ακολούθησε η προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει θέση βουλευτή, προσπαθώντας να πείσει να παραιτηθούν όσα πρόσωπα προηγούνταν αυτού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, θεωρώντας πως ο Σωκράτης Φάμελλος δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στο ρόλο του και αποσπά ψήγματα δημοσιότητας κατά τις συγκρούσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν μάλιστα ανάμεσα σε εκείνα τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν στην προσπάθεια στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μην διεξαχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση, που επιθυμούσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Η πρόταση που παρουσίασε ο Σωκράτης Φάμελλος υπερίσχυσε σε εκείνη την ψηφοφορία, ενώ συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη έσπευδαν να επισημάνουν πως δεν έγινε καν ψηφοφορία (!).

Ενδεικτικό πάντως της έντασης ανάμεσα στις σχέσεις των δύο, είναι πως το επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη αντιμετωπίζει τον Σωκράτη Φάμελλο ως απλό βουλευτή χωρίς αρμοδιότητες. Το γραφείο Κασσελάκη δεν ενημερώνει πλέον τους συντάκτες για τα πεπραγμένα και τις συναντήσεις του Σωκράτη Φάμελλου, αρμοδιότητα που έχει αφεθεί στο γραφείο Τύπου, που προωθεί τυπικά τα δελτία Τύπου του προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος.

Κεντρικό θέμα για τον Κασσελάκη η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας

Χαρακτηριστικά «νυν υπέρ πάντων αγώνα» δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης στην εναντίωσή του στη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζα. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανάγει εδώ και δύο εβδομάδες σε μείζον ζήτημα την επικείμενη συμφωνία πώλησης από το ΤΧΣ, που θα οδηγήσει στην ίδρυση του πέμπτου ιδιωτικού τραπεζικού πυλώνα. Με καθημερινές αναρτήσεις του βάλλει κατά των όρων της συγχώνευσης καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση, παρά τις απανωτές της ανακεφαλαιοποιήσεις που έκανε, παραχωρεί την τράπεζα με μεγάλο κόστος για το δημόσιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει σήμερα το κατώφλι της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα, σε μια επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της Κουμουνδούρου για να συνεχίσει τις καταγγελίες για την επικείμενη συγχώνευση. Αύριο θα συνεδριάσει μάλιστα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, μια ημέρα πριν εισαχθεί για ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής η επικείμενη συγχώνευση των δυο τραπεζών. Ήδη από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του κοινοβουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγμα πως θα αντιταχθεί στο σχέδιο, που -όπως αναφέρεται- θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο δημόσιο.

Για το θέμα αυτό, άλλωστε, ξέσπασε «πόλεμος» ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα», ύστερα από δημοσίευμά της για «μυστήρια εμμονή» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με το εν λόγω θέμα. Η αντιπαράθεσή των δύο πλευρών τα είχε όλα, καθώς η κάθε πλευρά κατήγγειλε την άλλη μεταξύ άλλων για ευνοϊκό κούρεμα σε δάνεια, για απλήρωτα χρέη στην εφορία, για offshore εταιρίες και εξαγορές επιχειρήσεων με κυβερνητική κάλυψη. Η πλευρά Κασσελάκη φάνηκε πάντως να επιδιώκει την αντιπαράθεση λόγω της δημοσιότητας που θα λάβει η συγχώνευση των δυο τραπεζών, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί «η συνέχεια στην Βουλή».

Προκειμένου πάντως να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης σε νέα επιθετική του ανάρτηση προς το «Πρώτο Θέμα» αργά το βράδυ ανέφερε πως μεταξύ άλλων: «Μια χαρά είμαστε με την Όλγα. Μην ανησυχείτε. Θα εκσυγχρονίσουμε συλλογικά το κόμμα μας για να ανταποκριθεί στην κοινωνία χωρίς να είναι δέσμιο κανενός συμφέροντος».

Όλγα ΓεροβασίληΣωκράτης ΦάμελλοςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης