Πολιτική|25.07.2024 07:05

Κασσελάκης: Επιλέγει δημοσίως να κατευνάσει τα πάθη - Συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τις εστίες έντασης να παραμένουν

Νίκος Σβέρκος

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο αίτημα κορυφαίων στελεχών του να μετατεθεί χρονικά το καταστατικό συνέδριό του Οκτωβρίου, ώστε να μην συμπέσει με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Το επεισόδιο που προκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης την Τρίτη με την πρωτοφανή έκρηξή του και την προτροπή του να αποχωρήσουν οι διαφωνούντες, υποδαύλισε την ένταση και την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ετεροπροσδιορίζεται»

«Η διεξαγωγή του συνεδρίου στις 4 με 6 Οκτώβρη συνιστά ειλημμένη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής» είπε χτες η Βούλα Κεχαγιά (ΣΚΑΪ) μεταφέροντας την άποψη του Στέφανου Κασσελάκη πως δεν τίθεται σε συζήτηση μετάθεση του καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μάλιστα με νόημα πως «απλώς θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, σε σχέση με το θέμα των ημερομηνιών, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ετεροπροσδιορίζεται» και πως «δεν θα αναστείλει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εσωκομματικές του διαδικασίες λόγω των εκλογών του ΠΑΣΟΚ».

Το επιτελείο γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη επιχειρεί τις τελευταίες ώρες να ρίξει τους εσωκομματικούς τόνους και να εμφανιστεί νηφάλιο στο δρόμο προς το καταστατικό συνέδριο. Η Βούλα Κεχαγιά επιβεβαίωσε μεν πως υπήρξαν διαφωνίες και ένταση στην συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ, ωστόσο γνωστοποίησε πως «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με στελέχη της γραμματείας προκειμένου να αμβλυνθούν αυτές οι εντάσεις». Σημείωσε, δε, πως «δεν υπάρχουν στελέχη που ψάχνονται να φύγουν, ούτε η ηγεσία επιθυμεί να φύγουν στελέχη, αυτή είναι μια εικόνα που τροφοδοτείται από κάποια ρεπορτάζ των ΜΜΕ» και πρόσθεσε πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν».

Όλα αυτά, βέβαια, δεν περιορίζουν στελέχη κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη να επαναλαμβάνουν την προτροπή στους διαφωνούντες να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το να συζητάμε κάτι, να αποφασίζουμε κάτι και την επόμενη μέρα να βγαίνουνε άλλοι και να λένε πάλι διαφορετικά πράγματα, τότε δεν πάει μπροστά το πράγμα» είπε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς (OPEN). Συμπλήρωσε, δε πως «αν δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτό το αυτονόητο, προφανώς δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε μια συλλογική προσπάθεια. Άρα κάποιος που δεν θέλει να το υπηρετήσει, θέτει τον εαυτό του εκτός της προσπάθειας».

Ρίχνει τους τόνους ο Κασσελάκης πριν την Κ.Ο.

Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να επικοινωνήσει το βράδυ της Τρίτης με κορυφαία στελέχη που έθεσαν το ζήτημα της μετάθεσης του καταστατικού συνεδρίου, και η επακόλουθη ανάρτησή του με θετικά λόγια για την Όλγα Γεροβασίλη, παραξένεψαν ορισμένους στην Κουμουνδούρου, ιδίως καθώς ο πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που προκάλεσε την ένταση στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Ωστόσο έμπειρα στελέχη εκτιμούν πως όλα σχετίζονται με την σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και με το ενδεχόμενο να γίνει ξανά στόχος κριτικής, αυτή τη φορά από βουλευτές του.

Έχουν περάσει πάνω από 40 μέρες από την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία τελευταία στιγμή μετετράπη σε απλή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη προς τους βουλευτές του. Στις 13 Ιουνίου δεν δόθηκε τελικά η δυνατότητα στους βουλευτές να τοποθετηθούν, ενώ τρεις εξ αυτών (Καραμέρος, Κεδίκογλου, Μαμουλάκης) ζήτησαν λίγες ημέρες αργότερα να συνεδριάσει εκ νέου η Κ.Ο. ώστε να πραγματοποιηθούν τοποθετήσεις από τους εκλεγμένους. Το αίτημά τους δεν εισακούστηκε.

Στο μεταξύ μεσολάβησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ανέδειξε το βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην ηγεσία και μερίδα στελεχών, τους λεγόμενους «87», ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε πλέον μέτωπο και με τον πρόεδρο της Κ.Ο., Σωκράτη Φάμελλο. Στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο., αν δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να μιλήσουν, θεωρείται βέβαιο πως θα διατυπωθούν κριτική και ενστάσεις για πολιτικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, όπως αυτή του Συμεών Κεδίκογλου, που αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσία στην ΔΕΘ του φθινοπώρου, ή της Αθηνάς Λινού που έψεξε την Κουμουνδούρου για την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από το κόμμα.

Γιατί ρίχνει τους τόνους ο Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά το επικρατέστερο σενάριο θα επιχειρήσει στην ομιλία του να εμφανιστεί ενωτικός και μάχιμος. Αφενός δεν έχει την «πολυτέλεια» να προκαλέσει ένταση σε ένα ακόμα όργανο, την ώρα μάλιστα που οι κοινοβουλευτικοί που έχουν διαφωνήσει με την γενική πολιτική του ή ειδικά θέματά της, υπερβαίνουν τους 10. Πόσω μάλλον όταν μέλος της Κ.Ο. είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα παρευρεθεί στη συνεδρίασή της.

Αφετέρου, μια νέα ένταση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ θα θολώσει τους δύο σκοπούς που έχει θέσει: Να αναδείξει σε μείζον ζήτημα την επικείμενη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια και να τονώσει τις προσκλήσεις κοινοβουλευτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά πάντως τις τραπεζικές εξελίξεις, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε χτες συνάντηση με τον διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο η Κουμουνδούρου να γνωστοποιεί καμία λεπτομέρεια, ούτε τι συζητήθηκε, ούτε ποια θέματα έθεσε στον Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ