Πολιτική|21.08.2024 07:07

ΠΑΣΟΚ: Η «ακτινογραφία» της στρατηγικής των υποψηφίων αρχηγών

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με τις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ να ανοίγουν σε περίπου δύο μήνες, οι υποψήφιοι αρχηγοί του Κινήματος έχουν ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής σε ότι αφορά στη στρατηγική που έχουν επιλέξει.  Προφανώς, το επόμενο διάστημα θα κορυφωθούν οι επιλογές τους, αλλά μια πρώτη εικόνα έχει ήδη διαμορφωθεί.

Το ethnos.gr καταγράφει τις πολιτικές επιλογές των «έξι», καθώς ο Γ. Κανελλάκης έχει ελάχιστη παρουσία και δεν μπορεί να εξαχθεί ακριβές συμπέρασμα: 

Οι πολιτικές επιλογές των 6

  • Νίκος Ανδρουλάκης: Ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινά με προφανές προβάδισμα. Από την μια κρατά στα χέρια του το κόμμα -και άρα τον επικοινωνιακό μηχανισμό- ενώ διατηρεί σημαντικά ερείσματα εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Εξ ου κιόλας έχει επιλέξει να παίξει… άμυνα, να μην είναι εκείνος που θα επιτεθεί στους αντιπάλους τους, αλλά να απαντά όταν και όποτε χρειάζεται. Γνωρίζοντας ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι να έχει τα ηνία και μετά τις εκλογές σίγουρα δεν θέλει -για να μην διακινδυνεύσει τη συνοχή- να φτάσει την κατάσταση στα άκρα. Ωστόσο, έχει παραδεχθεί τα λάθη που έχει κάνει και δείχνει έτοιμος να τα διορθώσει σε περίπτωση που βγει αλώβητος από την εκλογική διαδικασία.
  • Χάρης Δούκας: Ο δήμαρχος Αθηναίων φαντάζει, αυτή τη στιγμή, ως το αντίπαλον δέος του Νίκου Ανδρουλάκη. Σχεδόν όλο το καλοκαίρι ήταν στο… δρόμο, προκειμένου να παρουσιάσει το πρόγραμμά του και τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Βασικός του στόχος ήταν και παραμένει ο κ. Ανδρουλάκης και θεωρείται βέβαιο ότι όσο πλησιάζουμε προς τον Οκτώβριο θα ανεβάσει τους τόνους. Ο κ. Δούκας επιμένει στο άνοιγμα του κόμματος, γι αυτό κιόλας έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα σε στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν.
  • Παύλος Γερουλάνος:  Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, επιδιώκοντας να μπει σφήνα σε ένα από τα δύο μεγάλα φαβορί. Ο κ. Γερουλάνος με το γνωστό του σοβαρό ύφος και δίχως να σηκώνει τους τόνους φέρεται να καταγράφει αρκετές συμπάθειες στη βάση του κόμματος. Μάλιστα, το  σποτ-αφιέρωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στο «όλον ΠΑΣΟΚ», στην ιστορία του Κινήματος αλλά και στο «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος συγκέντρωσε αρκετά θετικά σχόλια, όπως και η συνολική του παρουσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
  • Άννα Διαμαντοπούλου: Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος θα πρέπει να ελπίζει σε ένα… θάυμα, όπως παραδέχονται πράσινα στελέχη, προκειμένου να διεκδικήσει την είσοδό της στο δεύτερο γύρο. Μπήκε στη μάχη ελπίζοντας να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που πήγαν -κυρίως- στη Νέα Δημοκρατία ή ακόμα και στελέχη που επί Νίκου Ανδρουλάκη απείχαν από το κόμμα. Το έργο της φαντάζει αρκετά δύσκολο, αλλά η παρουσία της την επόμενη ημέρα αρκετά σημαντική, ακόμα κι αν δεν πετύχει τον στόχο της.
  • Μιχάλης Κατρίνης: Ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επί ηγεσία Ν. Ανδρουλάκη, επιδιώκει να καταγράψει ένα σημαντικό ποσοστό στις εκλογές. Παραμένει στη μάχη, εκτιμώντας ότι «μπροστά μας έχουμε ένα μόνο δρόμο: Τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης, ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας που θα εκφράσει τη μεγάλη δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία». Και ο ίδιος έχει επιλέξει -προς ώρας- να μην σηκώσει τους τόνους, συνεχίζοντας τον αγώνα του. Σχεδόν έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα, ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποφεύγοντας να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την κατάσταση εντός του κόμματος.
  • Νάντια ΓιαννακοπούλουΔιαφορετική στρατηγική έχει επιλέξει η κυρία Γιαννακοπούλου, που από την πρώτη στιγμή δεν δίστασε να τα βάλει με τον Ν. Ανδρουλάκη. Τον αμφισβήτησε και επιμένει σχεδόν σε κάθε δημόσια παρουσία της να του καταλογίζει ευθύνες για το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι, μάλιστα, από τους υποψηφίους που πρωτοστάτησαν όταν αρνήθηκε η Χαριλάου Τρικούπη να δώσει το μητρώο στελεχών στους υποψήφιους αρχηγούς.

ειδήσεις τώραΆννα ΔιαμαντοπούλουΧάρης ΔούκαςΝίκος ΑνδρουλάκηςΝάντια ΓιαννακοπούλουΠαύλος ΓερουλάνοςΜιχάλης ΚατρίνηςΠΑΣΟΚ