Πολιτική|29.08.2024 06:50

Κασσελάκης: Διέγραψε από τα Χανιά τη Λινού για τα μάτια του Πολάκη - Εξετάζουν τη μομφή οι «87»

Νίκος Σβέρκος

Ένα λιγότερο μέλος αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή αποπομπή της Αθηνάς Λινού με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον 34, ενώ επί προεδρίας ο Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει συνολικά 13 βουλευτές. Εκείνοι, δε, που τον στηρίζουν ενεργά είναι μόλις οι 17, όπως καταδείχτηκε από την ψηφοφορία της Τρίτης για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στην προεδρία της Κ.Ο..

Μια τόσο μεγάλη απώλεια δύναμης -από 47 σε… 17- υπό κανονικές συνθήκες θα σήμανε καμπάνες για έναν πολιτικό αρχηγό, που ο ρόλος του είναι εκτός όλων των άλλων να ενώνει το κόμμα του και να συμβιβάζει τις αντικρουόμενες απόψεις. Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μην ορρωδεί προ ουδενός στην προσπάθειά του να κρατήσει υπό τον έλεγχό του την «σφραγίδα» της Κουμουνδούρου και να κατευθύνει το κόμμα του σε ατραπούς που ο ίδιος επιθυμεί.

Διέγραψε Λινού για να προσεγγίσει Πολάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί δημοσίως να ισχυρίζεται ότι δεν συγχέονται η υπόθεση της Αθηνάς Λινού με την αποπομπή του Παύλου Πολάκη, αλλά ουδείς εχέφρων παρατηρητής τον πιστεύει. Άλλωστε ο βουλευτής Χανίων ήταν εκείνος που πρώτος πανηγύρισε με την είδηση της διαγραφής της βουλεύτριας Βόρειου Τομέα. Είναι προφανές πως ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε στην αποπομπή Λινού σε μια ακόμα προσπάθεια να εξευμενίσει τον Παύλο Πολάκη, που τον απειλεί με μομφή και διατηρεί στενές σχέσεις με την «βάση του ΣΥΡΙΖΑ» στην οποία ομνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου να περιβάλει την απόφασή του με τον μανδύα των «αξιών» του, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε ανάρτηση και δηλώσεις που εντός των συνηθισμένων πλαισίων του blame game, στο οποίο άλλωστε αρέσκεται. Μεταξύ άλλων είπε πως το γραφείο του απέστειλε μηνύματα στην Αθηνά Λινού, στα οποία δεν απάντησε, κάτι που για τον ίδιο συνιστά έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό του, και πως δεν παρείχε διευκρινίσεις που της ζητήθηκαν.

Σημείωσε πως δεν συνάδουν με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ οι απευθείας αναθέσεις και έριξε, δε, το ηθικολογικό μπαλάκι στην Αθηνά Λινού, λέγοντας πως «τυχόν παραίτησή της πλέον είναι προσωπικό (και πολιτικό) ηθικό της ζήτημα».

Ακόμα μια επίθεση στον Τσίπρα και τους «87»

Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει την Αθηνά Λινού ήρθε λίγες ώρες αφότου η βουλεύτρια καταψήφισε την πρότασή του για καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας πως «η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά υιοθέτησε πλήρως τις αιτιάσεις Πολάκη, ενώ κατηγόρησε ξανά ένα πρόσωπο που του αντιτάχθηκε ως ύποπτο για αδιαφάνεια και σχέσεις διαπλοκής με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτά σε συνδυασμό με την επισήμανση περί ανεπαρκούς ελέγχου του παρελθόντος της Αθηνάς Λινού από τον Αλέξη Τσίπρα εντάσσονται στο πλαίσιο των προκλήσεων του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον προκάτοχό του, ώστε να εμφανίσει τον ίδιο, τους υποστηρικτές του και τους «87» ως υποκινουμένους από κάποια σκοτεινά κέντρα που θέλουν το κακό του ιδίου και του κόμματός του.

Προς τους «87» και όποιον άλλον τον αμφισβητεί, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πάντως πως «εάν αμφιβάλλουν για την στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ας με προκαλέσουν δεν έχω κανένα πρόβλημα». Άφησε έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ο ίδιος στη βάση εάν προκληθεί κάποια από τις επόμενες ημέρες.

Εξετάζουν και τη μομφή οι «87»

Το ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στην Κουμουνδούρου είναι εάν θα γίνει τελικά κίνηση από τους «αντιφρονούντες» για μομφή προς τον Στέφανο Κασσελάκη στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Παύλος Πολάκης επιμένει στις σιβυλλικές αναρτήσεις του λέγοντας πως απαιτούνται βαθιές αλλαγές. Το ζήτημα όμως απασχολεί και τους «87», οι οποίοι συζητούν επί του θέματος έντονα, ιδιαίτερα μετά την οριακή ψηφοφορία στην Κ.Ο..

Στελέχη τους θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν υποχωρεί από την συγκρουσιακή λογική, ωθώντας τους στο περιθώριο ή την έξοδο, ακόμα και με διαγραφές, όπως στις περιπτώσεις της Αθηνάς Λινού και του Χρήστου Σπίρτζη (αμφότεροι έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας από υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Παύλου Πολάκη). Γι αυτό και αναζητούν το πώς θα παρέμβουν καθοριστικά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τώρα που έχει επισημοποιηθεί η συμμαχία Κασσελάκη – Παππά.

Ορισμένοι εν των «87» θεωρούν πως βέλτιστη κίνηση είναι η κατάθεση πρότασης μομφής προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου «και τότε όλοι θα μετρηθούν για τη συνέπεια λόγων και πράξεων». Δεδομένου του γεγονότος ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων των ομάδων στο όργανο είναι ρευστός, ασφαλείς προβλέψεις για την έκβαση μιας ψηφοφορίας δεν μπορούν να γίνουν.

Ωστόσο, όπως λένε, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα σε περίπτωση ήττας μετά από μια τέτοια σφοδρή σύγκρουση».

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΑθηνά Λινούειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης