Πολιτική|03.09.2024 06:15

ΠΑΣΟΚ: Επετειακές εκδηλώσεις υπό τη σκιά της εσωκομματικής μάχης - Πώς θα τιμήσουν την ημέρα οι υποψήφιοι

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στη μάχη της 3ης Σεπτέμβρη μπαίνουν σήμερα οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, με τον καθένα ξεχωριστά να αναζητά το δικό του… μερίδιο από την επέτειο της ίδρυσης του κόμματος. Η σημερινή ημέρα θεωρείται, άλλωστε, κομβική για όλους και ως εκ τούτου έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Τα σχέδια των υποψηφίων

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παύλος Γερουλάνος θα παρουσιάσει στις 12 το μεσημέρι σε συνάντηση φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του στην Ελλάδα και στον απόδημο Ελληνισμό το σχέδιό του και τα συγκεκριμένα βήματα για την πολιτική και οργανωτική Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο ένα ανοιχτό στην κοινωνία και κυρίαρχο στον πολιτικό του χώρο Κίνημα, έτοιμο να νικήσει και να αναλάβει τα ηνία της χώρας ξανά στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τότε, Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τώρα: Το σχέδιο για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ».

Αντίστοιχα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην επίσημη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο (19.30) ενώ ομιλίες θα απευθύνουν οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, κ. κ. Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, θα τιμηθούν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974. Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την επόμενη ημέρα του κόμματος, λίγους μήνες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας θα παραστεί στην συγκεκριμένη εκδήλωση, επιλέγοντας να δείξει την ενότητά του κόμματος. Ενδεικτικό είναι ότι χθες απηύθυνε κάλεσμα στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας από… νωρίς το μήνυμά του: «Σήμερα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει και πάλι τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων. Με τομές και ανατροπές, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές. Με σύγκρουση με τα καρτέλ και τα μεγάλα συμφέροντα. Με ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους. Για να συμβεί αυτό, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί ξανά σε κίνημα. Ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στην κοινωνία».

Τη χθεσινή ημέρα επέλεξε για να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία κάλεσε τους φίλους τους στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη. «Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά και να μην μένουμε στο "αυτό δεν γίνεται". Για να το πετύχουμε χρειάζεται ανάκτηση εμπιστοσύνης στην πολιτική ευθύνης», είπε μεταξύ άλλων.

Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή δημοσκόπηση για λογαριασμό του OPEN. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν και το… κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Χαριλάου Τρικούπη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα να διατηρούν τον τίτλο του φαβορί και την Άννα Διαμαντοπούλου με τον Παύλο Γερουλάνο να «μάχονται» για την τρίτη θέση.

Παύλος ΓερουλάνοςΠΑΣΟΚδημοσκόπησηΆννα Διαμαντοπούλουειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης Δούκας