Πολιτική | 04.09.2024 12:37

Ανδρουλάκης στο OPEN: Οι συγκολλήσεις κομμάτων δεν θα προσφέρουν τίποτα

Newsroom

«Γιορτάσαμε χτες τα 50 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, είμαστε στην πιο δυνατή μας φάση της τελευταίας 10ετίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει δυνατότητες, προοπτική, αλλά χρειάζεται σοβαρότητα και συγκροτημένος προγραμματικός λόγος», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως «βρίσκεται εκτός πραγματικότητας».

«Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι η δύναμη που θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπίσει τη ΝΔ και όχι μόνο να την νικήσει αλλά και μέσα από την αξιοπιστία, το πολιτικό ήθος και την σοβαρότητα να αλλάξει τον τόπο. Σήμερα ζούμε σε μια εποχή κλιμακούμενης απογοήτευσης, απελπισίας, αποστροφής από την πολιτική. Αυτό έδειξαν και οι ευρωεκλογές με την αποχή. Δεν είναι μόνο να αυξήσεις την δύναμή σου, είναι ο λόγος σου, το πρόγραμμά σου και οι πράξεις σου να δώσουν νέα πνοή στην πατρίδα. Η Ελλάδα δυστυχώς πέρασε 15 χρόνια μεγάλης περιπέτειας και αντί να βελτιωθεί η ζωή των Ελλήνων, πάμε από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση σε 7 χρόνια όχι 2,5»

Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος είναι έτοιμος να αναλάβει την πρωθυπουργία, απάντησε πως 2.5 χρόνια της προεδρίας του, στο ΠΑΣΟΚ έγιναν σημαντικά πράγματα και το κόμμα ενισχύθηκε. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση σε 7 χρόνια και όχι σε 2,5. Κάποιοι βιάζονται πάρα πολύ και βιάζονται γιατί ξεχνούν από πού ξεκινήσαμε. (…) Έδωσα μια μάχη χωρίς ούριο άνεμο. Δίπλα μου στάθηκε ο απλός κόσμος της δημοκρατικής παράταξης, που βάζουν πρώτα την φανέλα και όχι την καρέκλα».

«Ο εύκολος δρόμος είναι να τους μαζέψεις όλους και να κάνεις συγκολλήσεις κομμάτων, που δεν θα προσφέρουν τίποτα. Το σχέδιό μου να γίνει μεγάλη κεντροαριστερά είναι λίγα λόγια, πολλές πράξεις, πολιτικό ήθος, αυτονομία από τα συμφέροντα και την διαπλοκή. Πετύχαμε την πολιτική μας αυτονομία από τις εγχώριες ελίτ. Χρέος μας είναι και προσωπικό μου χρέος είναι αυτή να την πετύχουμε και στο πολιτικό σύστημα που είναι βουτηγμένο στη διαφθορά. Η σημερινή κυβέρνηση είναι πρωταγωνιστής στη διαφθορά».

«Δεν υπήρξε κανένας αποκλεισμός στο ΠΑΣΟΚ»

Στην κατηγορία συνυποψηφίων του πως διοικούσε το κόμμα με τους κολλητούς και την παρέα του, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «την επόμενη φορά που θα έρθει κάποιος να το πει αυτό να τον ρωτήσετε να σας πει ένα παράδειγμα αποκλεισμού. Τα ψηφοδέλτια ήταν ανοιχτά, εγώ δεν σημάδεψα ψηφοδέλτια, κάποιοι άλλοι σήμερα με ψέγονται πως εγώ αυτό ήθελα να κάνω. Τα πολιτικά όργανα είναι απολύτως συνθετικά. Δεν υπήρξε στο συνέδριο κανένας αποκλεισμός. Η θέση μας για τα πανεπιστήμια δεν είναι θέση Ανδρουλάκη, είναι θέση 20ετίας της παράταξης και κάποιοι θέλανε να την αλλάξουνε 2 μέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Είναι αυτή θεσμική συμπεριφορά και ενώ είχε προηγηθεί συζήτηση; Κάναμε πολλές κοινοβουλευτικές ομάδες και κάποιοι δεν πήραν ποτέ το λόγο να γίνει συζήτηση».

«Θεωρώ πως πρέπει να γίνει debate»

Ερωτώμενος για το εάν θα σταθεί δίπλα στον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «εγώ εδώ θα είμαι γιατί εδώ ήμουν πάντα ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές της δημοκρατικής παράταξης».

Για το ενδεχόμενο να γίνει debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε «εγώ θεωρώ πως πρέπει να γίνει. Ένα με τους υποψηφίους και ένα στον 2o γύρο».

Τι είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε περιδύνη, είπε πως «περνάει μια περιπέτεια. Προφανέστατα παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις, δεν είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας. Αλλά πιστεύω πως το κάθε κόμμα πρέπει να βρει την περπατησιά του. Δεν μου αρέσουν οι παράλληλες προσπάθειες ούτε τα σενάρια πίσω από το παρασκήνιο».