Πολιτική|06.09.2024 20:14

ΣΥΡΙΖΑ: Τοίχο... βρήκαν οι προτάσεις Κασσελάκη - Κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του κόμματος;

Newsroom

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς τα μέτωπα και τα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά ενόψει και της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει το Σαββατοκύριακο και όπου αναμένεται να γίνει μάχη επικράτησης.

Περιορίζεται η επιρροή Κασσελάκη

Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN και τον Χρήστο Τσιγουρή υπάρχουν ενδείξεις ότι σίγουρα έχει περιοριστεί η επιρροή Κασσελάκη στον έλεγχο του κόμματος, καθώς μπορεί ο ίδιος να επιχειρεί να απαντήσει με εξωστρέφεια και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ωστόσο στη συζήτηση που έγινε για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία του κόμματος δεν φαίνεται να έχουν περάσει οι εισηγήσεις του.

Δεν έχει περάσει η εκδοχή του ονόματος που ο ίδιος εισηγήθηκε στη βάση συζήτησης, υπήρξε ισχυρή διαφωνία για την κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας, ισχυρή διαφωνία υπήρξε και για την κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μένει ως έχει η διάταξη για τις τρεις θητείες που είναι η ολοκλήρωση ενός βουλευτικού κύκλου και η αλλαγή της εκλογικής περιφέρειας. Τέλος η διαγραφή Σπίρτζη επίσης προωθήθηκε στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπίρτζης ήταν να απολογηθεί και δεν πήγε, ενώ απάντησε με καταγγελία και υπήρξε ξανά συνεδρίαση. Το σίγουρο είναι ότι για να διαγραφεί πρέπει να βάλει την σφραγίδα της η Κεντρική Επιτροπή, αλλά η κρίση από την Ολομέλεια της Αρμόδιας Επιτροπής πήγε μετά την Κ.Ε, κίνηση που δείχνει μια διάθεση καθυστέρησης. Πληροφορίες  αναφέρουν ότι όντως οι συσχετισμοί ήταν δύσκολοι αν όχι αρνητικοί.

Δίδυμη πρόταση μομφής;

Το σκηνικό πάντως που έχει στηθεί λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή, προϊδεάζει για την τέλεια καταιγίδα και μάλιστα δίδυμη, καθώς είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με το OPEN, το Σάββατο ο κύριος Κασσελάκης να βρεθεί αντιμέτωπος με δίδυμη πρόταση μομφής και από τους 87 - στελέχη δηλαδή κοντά στον Αλέξη Τσίπρα - και από τον Παύλο Πολάκη. Ακριβέστερα, μιλάμε για δυο προτάσεις με στόχο να μην ταυτιστούν τα δυο στρατόπεδα, γιατί θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις ο ένας από τον άλλον. Παράλληλα, περιμένουμε να υπάρξει και πολιτικό κείμενο όπου θα εξηγούν όσοι καταθέτουν την πρόταση μορφής γιατί την καταθέτουν. Άγνωστο είναι αν ο Κασσελάκης - που έχει ακόμα την πλειοψηφία - θα έχει την πρωτοβουλία ή εντυπωσιακή κίνηση να προσφύγει πρώτος σε κάλπες αν και προϊδεάζει για εκτονωτική παρουσία για τις εσωκομματικές διαδικασίες. 

Κρίσιμη παράμετρος η ψηφοφορία με κάλπη

Η σφοδρή σύγκρουση και η μεγάλη συζήτηση πάντως θα γίνει με επίκεντρο το πώς θα γίνει μια ψηφοφορία σε περίπτωση μομφής καθώς όσοι αμφισβητούν τον Κασσελάκη θέλουν η ψηφοφορία να γίνει με μυστική κάλπη ώστε να απελευθερωθούν ακόμα πιο εύκολα. 

Κινούμενη... άμμος οι συσχετισμοί

Σε κάθε περίπτωση, οι συσχετισμοί είναι δύσκολοι και μεταβαλλόμενοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς υπάρχουν συμμαχίες που δημιουργούνται αλλά μπορεί σε λίγες ημέρες να έχουν χαλάσει.

Σύμφωνα με το Χρήστο Τσιγουρή, οι συσχετισμοί είναι δύσκολο να αναγνωστούν αυτή τη στιγμή, καθώς ενώ οι αμφισβητίες φαίνεται να έχουν περισσότερα  από 100 μέλη, παραμένει άγνωστο αν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οριακή πλειοψηφία -και μάλιστα σε μια διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη.

Γίνεται επομένως αντιληπτό, ότι από την ώρα που θα κατατεθεί μομφή, θα ανοίξει και συζήτηση για το ποιος θα είναι υποψήφιος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη αν βέβαια αυτός δεν ζητήσει προσφυγή στις κάλπες.

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΚεντρική ΕπιτροπήΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης