Πολιτική|11.09.2024 06:25

ΠΑΣΟΚ: Τα δύο στοιχεία των δημοσκοπήσεων και η «μάχη» Ανδρουλάκη - Δούκα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις είναι στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη μάχη των εντυπώσεων που ακολούθησε της συλλογής των υπογραφών για κάθε υποψηφιότητας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλες οι δημοσκοπήσεις φέρεται να συμφωνούν σε δύο στοιχεία: Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας προηγούνται με σχετικά μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους ενώ Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος θα διεκδικήσουν την τρίτη θέση και αρκετά πιο χαμηλά αναμένεται να βρεθούν ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

ΠΑΣΟΚ: Μάχη για την πρώτη θέση

Αντιθέτως, εκεί που… διαφωνούν οι δημοσκοπήσεις είναι στο ποιος προηγείται τουλάχιστον στον πρώτο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας «To the point» για λογαριασμό της «CRETA Τηλεόραση», ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στην πρόθεση ψήφου 32,8% και έπεται ο Χάρης Δούκας με 26,3%.

Ακολουθούν η Άννα Διαμαντοπούλου με 14,3%, ο Παύλος Γερουλάνος με 13%, ο Μιχάλης Κατρίνης με 3,4%, η Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,8% και ο Γιάννης Κανελλάκης με 1%. «Δεν ξέρω/δεν απαντώ» αποκρίθηκε 6,4% των ερωτηθέντων.

Όμως στη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Political» στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου και στο ερώτημα «σε περίπτωση εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για εκλογή προέδρου, εσείς ποιον θα ψηφίζατε;», τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ο Χάρης Δούκας έρχεται πρώτος με ποσοστό 27,6%. Δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 21,1%. Τρίτη η Άννα Διαμαντοπούλου με 18,6% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος με 16,5%, ο Μιχάλης Κατρίνης με 11%, και η Νάντια Γιαννακοπούλου 2,2%.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι μια πρόβλεψη είναι αρκετά δύσκολη, καθώς είναι δύσκολο να αποτυπωθεί ακριβώς η δεξαμενή των ψηφοφόρων. Εντούτοις, οι μετρήσεις δείχνουν μια τάση που έχει διαμορφωθεί και σίγουρα αποτελούν οδηγό για τους υποψήφιους.

Η «μάχη» των εντυπώσεων

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης «κέρδισε» τη μάχη των εντυπώσεων σε ό,τι αφορά τις υπογραφές για την υποψηφιότητά του. Κατέθεσε 24.810 υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ και 170 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, την στιγμή που ο Χ. Δούκας κατέθεσε 100 υπογραφές από την ΚΕ  και επιφυλάχθηκε για τις υπογραφές των μελών του κόμματος. Αντίστοιχα, ο Μ. Κατρίνης κατέθεσε  14.000 υπογραφές, ο Παύλος Γερουλάνος  8000, η Άννα Διαμαντοπούλου 6.000 και η Νάντια Γιαννακοπούλου περί τις 8.500. Πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΔΕΚΑΠ, η οποία αναμένεται να βρει τη φόρμουλα ώστε ξεπεραστεί το κώλυμα που φέρεται να έχει η υποψηφιότητα του κ. Δούκα και να ανακηρύξει τους υποψηφίους.

Παύλος ΓερουλάνοςΠΑΣΟΚεκλογέςειδήσειςΆννα ΔιαμαντοπούλουΝάντια ΓιαννακοπούλουΜιχάλης Κατρίνηςειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης Δούκας