Πολιτική|17.09.2024 18:06

Η πρώτη δήλωση Τζιτζικώστα μετά την ανάληψη χαρτοφυλακίου στην Κομισιόν: «Η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της»

Newsroom

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχει μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη, με επίκεντρο τις στρατηγικές επενδύσεις για σημαντικές υποδομές, πράσινες μεταφορές και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, φέρνοντας τελικά την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της» επισήμανε ο υποψήφιος επίτροπος της Ελλάδας για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ μετά την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της σύνθεσης του νέου Σώματος των επιτρόπων.

«Μεγάλη τιμή και ευθύνη»

Ειδικότερα, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη η ανάθεση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν των χαρτοφυλακίων των βιώσιμων μεταφορών και του τουρισμού.

Οι μεταφορές είναι η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης, έχοντας γεωστρατηγική σημασία για κρίσιμους κλάδους, όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η δικτύωση και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση, τη μετακίνηση και τη διασύνδεση πολιτών και περιοχών. Ένα θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην κυκλοφορία των προϊόντων και των υπηρεσιών που αποτελούν κλειδιά για τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Επίσης, στην καρδιά των μεταφορών βρίσκεται και η ναυτιλία και οι θαλάσσιες μεταφορές, που έχουν κομβικό ρόλο σήμερα για την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, συνιστά ένα πολύ σημαντικό πρώτο επίτευγμα η ουσιαστική αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό, όπως και η σύνδεσή του με τις μεταφορές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχει μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη, με επίκεντρο τις στρατηγικές επενδύσεις για σημαντικές υποδομές, πράσινες μεταφορές και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, φέρνοντας τελικά την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της».

H νέα σύνθεση - Οι εκτελεστικοι αντιπρόεδροι και οι επίτροποι

Το πρωί της Τρίτης (17/9) η πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχώρησε στην ανακοίνωση της νέας Κομισιόν, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού.

Η θέση του Απόστολου Τζιτζικώστα ήταν γνωστή εδώ και καιρό, με το POLITICO να έχει γράψει πως «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά του στη φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει άλλη μια πενταετή θητεία. Η ανάληψη της εποπτείας του χαρτοφυλακίου μεταφορών μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη βοήθεια της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας. Εάν οι μεταφορές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τον Μητσοτάκη, ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών».

Κομισιόν: Η νέα σύνθεση

Οι 6 εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

  1. Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, ενώ θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας
  2. Χένα Βίρκουνεν για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία
  3. Στεφάν Σιζουρνέ για τη βιομηχανική στρατηγική και την ενιαία αγορά
  4. Κάγια Κάλας ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής
  5. Ροξάνα Μιρζάτου για τα κοινωνικά δικαιώματα
  6. Ραφαέλ Φίττο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

Οι επίτροποι

  1. Απόστολος Τζιτζικώστας για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού
  2. Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο
  3. Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία και την παραγωγικότητα και για την εφαρμοστικότητα
  4. Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο
  5. Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας
  6. Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος
  7. Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος
  8. Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης
  9. Κώστας Καδής για θέματα αλιείας
  10. Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής
  11. Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων
  12. Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής
  13. Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων
  14. Πιοτρ Σεραφίμ για θέματα προϋπολογισμού
  15. Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής
  16. Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για startups και θέματα καινοτομίας

Η φον ντερ Λάιεν δεν κατάφερε να έχει ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων

Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι «δούλεψε εντατικά» για μια ισορροπημένη εκπροσώπηση των φύλων από τα κράτη μέλη, αλλά κατάφερε να επιτύχει μόνο 40% γυναίκες και 60% άνδρες στην Επιτροπή.

Σημείωσε ότι αν και αυτό εξακολουθεί να αποτελεί βελτίωση, πρόσθεσε ότι «όσο και αν έχουμε επιτύχει, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνουμε».

ΚομισιόνΕυρώπηΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΑπόστολος Τζιτζικώσταςειδήσειςειδήσεις τώρα