Πολιτική|14.11.2024 06:40

Να ανακόψει την κατρακύλα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, διχογνωμία κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, αυτόνομη πορεία για την Νέα Αριστερά

Νίκος Σβέρκος

Το ρευστό τοπίο που προκάλεσε στον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο» η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζει τις ηγεσίες των κομμάτων να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους.

Φαίνεται πάντως ότι ο προβληματισμός δεν έχει καταλάβει μόνον την Κουμουνδούρου, αλλά έντονες συζητήσεις διεξάγονται και στα άλλα όμορα κόμματα. Η όλη συζήτηση ξεκίνησε με ορμή, λόγω των ανεξαρτητοποιήσεων τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που τον έφεραν σε ισοπαλία με το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την δύναμη των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ωστόσο, σχεδόν αμέσως οι ταχύτητες έπεσαν, κυρίως λόγω της ατολμίας της Θεοδώρας Τζάκρη και άλλων βουλευτών να ανεξαρτητοποιηθούν και να αφαιρέσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περιπλέξει τα δεδομένα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στο ΠΑΣΟΚ καταγράφονται διαφωνίες κορυφής για την διεύρυνση της Κ.Ο. του με πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή προέδρου και ανασυγκρότηση

Αναμφίβολα το κόμμα που βρίσκεται σε δίνη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιχειρεί να προχωρήσει συγκροτημένα στην εκλογή του επόμενου προέδρου του. Στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν πως το επικείμενο ντιμπέιτ την προσεχή Τετάρτη θα δώσει εικόνα πολιτικής σοβαρότητας, σε αντίθεση με ό,τι διαδραματίστηκε τους τελευταίους μήνες, και θα ανακόψει έως έναν βαθμό το κύμα απογοήτευσης που κυριάρχησε στους κόλπους του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν όμως με ικανοποίηση το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προχωρά γρήγορα στην δημιουργία κόμματος, κάτι που τοποθετείται σύμφωνα με πληροφορίες για τα τέλη του έτους. Έτσι, λένε επιτελείς της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρωτοβουλία κινήσεων και θα μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από την διάσπαση του κόμματος, αλλά και να αντιστρέψει τις όποιες αρνητικές ενδείξεις προκύψουν στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Όσον αφορά πάντως τις αποχωρήσεις βουλευτών, στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε ατύπως το αν θα πρέπει να διαγραφεί η Θεοδώρα Τζάκρη από την Κ.Ο. του, που ανακοίνωσε πως θα ανεξαρτητοποιηθεί όταν ιδρυθεί το κόμμα Κασσελάκη. Κάποια στελέχη υποστήριζαν πως δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ο ίδιος την πτώση του από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ άλλα έλεγαν ότι θα πρέπει να δοθεί εικόνα συντονισμού και μηδενικής ανοχής σε τέτοια φαινόμενα.

Από εκεί και πέρα το πρώτο «μασάζ» του Νίκου Παππά και άλλων στελεχών σε βουλευτές που βρίσκονταν στο μεταίχμιο της αποχώρησης φαίνεται ότι απέδωσε, καθώς η Έλενα Ακρίτα δήλωσε πως δεν θα αποχωρήσει από την Κ.Ο., ούτε θα παραιτηθεί των αρμοδιοτήτων της.

ΠΑΣΟΚ: Διαφωνία κορυφής για τις προσχωρήσεις πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί αφενός ικανοποίηση για το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει το Νίκο Ανδρουλάκη για αντίπαλο, θεωρώντας πως η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί μια τυπική υπόθεση, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα διευθετηθεί σε λίγες εβδομάδες. Παράλληλα, όμως, ήρθαν και τα πρώτα «σύννεφα» στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ για το αν πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της Κ.Ο. του με πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πληροφορίες πως βρίσκεται σε επαφή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν ή εξετάζουν να ανεξαρτητοποιηθούν, είπε χτες πως «εξαγορές συνειδήσεων στο παρασκήνιο όπως έκαναν αυτοί, εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, η σημερινή του ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει». Άφησε όμως ανοικτή την πόρτα για συζήτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να συζητήσει πολιτικά, με όποιον πολίτη, με ό,τι θέση και αν έχει για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης και πάνω απ’ όλα για το μέλλον της πατρίδας».

Στον αντίποδα η Άννα Διαμαντοπούλου, που κατέχει με απόφαση Ανδρουλάκη το κρίσιμο πόστο του Πολιτικού Σχεδιασμού, ήταν κάθετη. «Δεν θα δεχτούμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει σαφής διχογνωμία για ένα κομβικό ζήτημα που αναπόφευκτα θα τεθεί σε δεύτερο χρόνο.

Πέραν αυτού, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να διακόψει κάθε σχετική συζήτηση, καθώς οι πρώην ή νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δεσμούς με τον Στέφανο Κασσελάκη εκλέγονται κυρίως στην επαρχία. Μια συζήτηση, λοιπόν, της Χαριλάου Τρικούπη μαζί τους είναι πιθανό να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε περιφέρειες όπου πολιτεύονται ισχυροί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. Πειραματισμοί δεν χωρούν, άλλωστε τώρα που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ισχυροποιείται σε νομούς της περιφέρειας.

Νέα Αριστερά: Ανανέωση και αυτόνομη πορεία

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς ήταν κάθετος: «Έχει κλείσει κάθε σενάριο επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, τώρα που στην Κουμουνδούρου δεν βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης, η Νέα Αριστερά αναμένεται να δεχτεί επιθέσεις φιλίας από μερίδα στελεχών της Κουμουνδούρου με αντικείμενο τη συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων.

Σε αυτό το σκηνικό στη Νέα Αριστερά προτάσσουν την αυτόνομη πορεία της, το να δωθεί βάση στο πρόγραμμα του κόμματος, αλλά και την απαραίτητη ανάγκη για ανανέωση. Το συνέδριό της, οι διαδικασίες του οποίου βρίσκονταν σε πλήρη αντίστιξη με το «σήριαλ» του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε σύμφωνα με επιτελείς του κόμματος μια καθαρή εικόνα σοβαρότητας της πολιτικής παρέμβασης της Νέας Αριστεράς.

Παράλληλα η εκλογή της Κεντρικής της Επιτροπής έδειξε σημάδια ισορροπίας ανάμεσα στην ανανέωση και τις πολιτικές παρακαταθήκες του νέου κόμματος. Στις πρώτες θέσεις στις ψήφους των συνέδρων βρέθηκαν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που προορίζεται για γραμματέας του κόμματος, και ο Κωστής Καρπόζηλος, επίσης προερχόμενος από την δεξαμενή των «σαραντάρηδων», αλλά και παλιότερα στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Στόχος της ηγεσίας της Νέας Αριστεράς είναι να οργώσει γρήγορα τη χώρα, ώστε να υλοποιηθεί το κάλεσμα που έκανε ο Αλέξης Χαρίτσης χτες σε αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες να «ξαναχτίσουμε το "σπίτι" της Αριστεράς».

ειδήσειςΠΑΣΟΚΑλέξης ΧαρίτσηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΝέα αριστεράΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα