Πολιτική|14.12.2024 13:58

Δένδιας: Δεν επιθυμώ η πατρίδα μου να παραχωρεί

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ισχυρά μηνύματα αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, τις αμυντικές δαπάνες και τη στρατηγική ενίσχυσης της χώρας έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025.

«Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτή και ζώσα απειλή», δήλωσε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «η γειτονική χώρα έχει αιτία πολέμου (casus belli) εναντίον της χώρας μας αν ασκήσουμε νόμιμα δικαιώματά μας». Υπενθύμισε επίσης τη δυνατότητα επιβολής από την Τουρκία του «παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή και ισχυρή απέναντι σε τέτοιες απειλές. Ο υπουργός, παράλληλα, αναφέρθηκε στον Θουκυδίδη για να τονίσει τη σημασία της ισχύος στις διεθνείς σχέσεις: «Όταν δεν υπάρχει ισχύς, οι ισχυροί κάνουν όσα τους επιτρέπει η ισχύς τους και οι αδύναμοι παραχωρούν όσα τους επιβάλλει η αδυναμία τους. Δεν επιθυμώ η πατρίδα μου να συγχωρεί (παραχωρεί)».

Ο κ. Δένδιας απάντησε στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το ύψος των αμυντικών δαπανών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης για την ασφάλεια της χώρας: «Είναι μεγάλες αυτές οι δαπάνες; Όποιος τοποθετείται για αυτό πρέπει να εξηγήσει στη βάση ποιων κριτηρίων τις σταθμίζει. Απειλείται η χώρα ναι ή όχι; Και από ποιον προέρχεται η βασική απειλή κατά της χώρας; Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η γειτονική χώρα έχει αιτία πολέμου εναντίον της χώρας μας;»

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας, ο υπουργός επεσήμανε: «Ποιο το ποσό που δαπανά η γειτονική χώρα για εξοπλιστικά; 26,8 δισ. ευρώ. 14 φορές ό,τι δαπανά η Ελλάδα. Ακούγονται πολύ υπερβολικές αυτές οι δαπάνες της χώρας και εκτός μέτρου;»

Το νέο δόγμα εξοπλισμών

Ο υπουργός παρουσίασε το νέο δόγμα εξοπλισμών, το οποίο στοχεύει στη σύνδεση με την εγχώρια καινοτομία. Αναφερόμενος στο μέλλον της άμυνας, τόνισε: «Πώς μπορεί να κυβερνηθεί επιθετικά ή να αντιμετωπιστεί αμυντικά ένα μεγάλο σμήνος drones; Ξέρετε πόσες ελληνικές επιχειρήσεις έδωσαν απαντήσεις; 141, και από αυτές οι 40 αξιολογήθηκαν ως σοβαρές προτάσεις».

Μίλησε επίσης για τον ρόλο της καινοτομίας στην άμυνα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον «Κένταυρο που δοκιμάστηκε σε συνθήκες πολέμου» και προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λύση χωρίς καινοτομία».

Η Ελλάδα προχωρά στη δημιουργία ενός «θόλου προστασίας» που θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας, με καινοτόμες λύσεις όπως συστήματα anti-drone και πυραυλικά τείχη στο Αιγαίο. «Δημιουργούμε θόλο προστασίας αντι-drone πάνω από την πατρίδα μας, απελευθερώνοντας την αεροπορία από την προστασία. Τοίχος πυραυλικό στο Αιγαίο ώστε να μην αναγκάζονται τα μεγάλα μας πλοία να επιχειρούν στα στενά του Αιγαίου», σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: «Εντός του 2025 θα ανακοινωθεί η επέκταση του προγράμματος κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε στις 1.000 που ήδη κατασκευάζονται να προστεθούν ακόμα 3.000. Όποιον μεταθέτει η πατρίδα θα του δίνει και ένα σπίτι με κλειδί».

ελληνοτουρκικές σχέσειςΝίκος ΔένδιαςΈνοπλες Δυνάμειςελληνοτουρκικάειδήσεις τώραΤουρκία