Πολιτική | 26.10.2018 13:31

Η τουρκική εισβολή στην μαρτυρική Κύπρο

Γεώργιος Σαρρής

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η βρετανική τηλεόραση σε εκποµπή της στις 5.30 µ.µ. παρουσίασε την αναχώρηση των πλοίων από τη Μερσίνα.

Στις 4.30 µε 4.45 το πρωί της 20ής Ιουλίου τοποθετεί ο αυτόπτης µάρτυς Αλ. Σηµαιοφορίδης την εµφάνιση του εχθρικού στόλου, σε απόσταση 1 χλµ. από τη θέση της περιοχής Κυρήνειας, όπου αυτός βρισκόταν. Εξάλλου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ταξίαρχος Γεωργίτσης, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια των Τούρκων όχι απόβαση, αλλά… αποβίβαση (!), καταθέτει ότι οι Τούρκοι άρχισαν να βγαίνουν στο νησί στις 5.20 π.µ.

Η δραστηριότητα των τουρκικών αεροπλάνων µε βοµβαρδισµούς και, στη συνέχεια, µε ρίψη αλεξιπτωτιστών άρχισε, σύµφωνα µε κατάθεση του αρµοδιότερου για την περίπτωση Ελληνα αξιωµατικού σµηνάρχου-διοικητή της αεροπορικής δύναµης Κύπρου, Καραστατήρα, στις 5.15 το πρωί. Η δύναµη του τουρκοκυπριακού στρατού εκείνη την εποχή κυµαινόταν µεταξύ 11.000 έως 13.500 ανδρών, ήταν δε οργανωµένη σε οκτώ συντάγµατα, που αποτελούνταν από 27 τάγµατα.

Πρέπει στη δύναµη αυτή να προστεθεί και η δύναµη της Τουρκικής ∆ύναµης Κύπρου (ΤΟΥΡΔΥΚ), που αριθµούσε περίπου 1.000 άνδρες, οργανωµένους σε δύο τάγµατα πεζικού, που συγκροτούσαν το µοναδικό της σύνταγµα. Οι εχθρικές δυνάµεις άρχισαν να αυξάνονται αισθητά όσο περνούσε η ώρα και η παραλία γέµιζε αποβατικά.

Ως προς τις θαλάσσιες και τις αεροπορικές δυνάµεις που διατέθηκαν από την Τουρκία για τη στήριξη της εισβολής της, δεν έχουµε ακριβείς αριθµούς, ωστόσο παραµένει γεγονός ότι ήταν ικανός ο αριθµός των πολεµικών (αντιτορπιλικών κ.λπ.), καθώς και των αποβατικών σκαφών που χρησιµοποιήθηκαν. Τα δε αεροπλάνα, επίσης, δεν µπορούν να υπολογιστούν, αφού, λόγω της µικρής απόστασης από την Τουρκία, τα ίδια αεροσκάφη χρησιµοποιούνταν µέσα στην ηµέρα αρκετές φορές.

Στον αντίποδα, οι ελληνικές και οι ελληνοκυπριακές δυνάµεις στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 ήταν περίπου 11.500 άνδρες, εκ των οποίων 9.500 Ελληνοκύπριοι, που συγκροτούσαν τις Μονάδες της Εθνικής Φρουράς και 2.500 Ελληνες, εκ των οποίων περίπου 1.000 ανήκαν στην ΕΛ∆ΥΚ (Ελληνική ∆ύναµη Κύπρου) και οι υπόλοιποι σε µονάδες της Εθνικής Φρουράς.

Αυτό που επισηµαίνει µε έµφαση το πόρισµα είναι ότι µε την έναρξη των επιχειρήσεων η διάταξη των δυνάµεών µας στον χώρο Κυρήνειας - Λευκωσίας, δυστυχώς, «δεν ήταν η προβλεπόµενη από το σχέδιο», ενώ λίγες αράδες πιο κάτω επισηµαίνεται ότι «σε καµία κατάθεση δεν αναφέρεται ότι το ΓΕΕΦ διέταξε πυρ κατά των εισβολέων»! Αντίθετα, από πολλές καταθέσεις προκύπτει ότι το Γενικό Επιτελείο συνιστούσε αυτοσυγκράτηση!

«Η µόνη άξια λόγου στρατιωτική ενέργεια που έλαβε χώρα στην κρίσιµη αυτή χρονική περίοδο ήταν η κίνηση των τριών µοιρών καταδροµών προς την κατεύθυνση των στενών της Αγύρτας, που είχε ως κύρια αποστολή να αποκόψει τη µόνη κατεύθυνση συνένωσης των δυνάµεων, οι οποίες αποβιβάζονταν µε τις δυνάµεις των Τουρκοκυπρίων της περιοχής Πενταδακτύλου» υπογραµµίζεται.

Διαβάστε ακόμη: 

Ποιοι ανέτρεψαν τον Μακάριο

Η τουρκική εισβολή 

Η διακριτική παρουσία του 6ου Στόλου

Εγκληματικές ευθύνες για τον «Ατίλα Ι»

Το φιάσκο της επιστράτευσης

Ενθάρρυναν ΗΠΑ, Αγγλία και ΝΑΤΟ

Μαρτυρία-σοκ για βρετανικά πυρά

«Είχαμε ελαττωμένα τάγματα»

Η Τουρκία παραβίασε τη χάρτα του ΟΗΕ

Το πλοίο γύρισε στην Ελλάδα