Πολιτική | 16.03.2020 14:03

Βόρεια Μακεδονία: Αναβολή εκλογών ζητούν Ζάεφ-Μίτσκοσκι λόγω κορονoϊού

Τίμος Φακαλής

Οι ηγέτες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ζήτησαν το πρωί της Δευτέρας (16.3) να αναβληθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που προγραμματίζονται για τις 12 Απριλίου, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα λόγω κορονοϊού.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του SDSM Ζόραν Ζάεφ εάν διεξαχθούν εκλογές, υπάρχει κίνδυνος διάδοσης του κορονοϊού, δεδομένου ότι οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν  «Όταν εξασφαλισθεί η υγεία των πολιτών, τότε θα είμαστε σε θέση για να αποφασίσουμε πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση παγκοσμίως. Χαίρομαι που είμαστε στην ίδια γραμμή με την αντιπολίτευση» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ 

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τόνισε από την πλευρά του ότι όλες οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ότι η καλύτερη απάντηση στην αντιμετώπιση του ιού είναι η αποφυγή δραστηριοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι προγραμματισμένες εκλογές πρέπει να αναβληθούν. «Αυτήν τη στιγμή επιλέγω χωρίς δισταγμό το συμφέρον του κράτους και των πολιτών και γι 'αυτό σήμερα θα κάνω έκκληση για μια συνάντηση ηγετών με τον Πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι με κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης την αναβολή των βουλευτικών εκλογών για την προστασία της υγείας των πολιτών». δήλωσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι. 

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, τονίζοντας ότι σήμερα ότι η προτεραιότητα της παράταξής του είναι η δημόσια υγεία και η διαχείριση του κορονοϊού. «Συμφωνούμε με την αναβολή των εκλογών και της προεκλογικής εκστρατείας». 

Στο μεταξύ, σήμερα, Δευτέρα (16.3) ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας προκειμένου να συζητηθούν μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση αντιμετώπισης του κοροναϊού.

βουλευτικές εκλογέςΧρίστιαν ΜιτσκοσκιΖόραν ΖάεφΒόρεια Μακεδονία