Μηνύματα Μητσοτάκη σε Ερντογάν από την Κύπρο: Γιατί ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας
Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στη Λευκωσία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με την Αθήνα και την Λευκωσία να απαντούν στην προκλητική ρητορική της Άγκυρας. Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στη Λευκωσία και κατέστησε σαφές πως επιδίωξη παραμένει μία Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Προκλήσεις από Ερντογάν
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει ουσιαστικά βήματα και για μια ακόμα φορά τάχθηκε κατά μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο. Στο μεταξύ χθες υπήρξε μία προκλητική τουρκική φιέστα στα Κατεχόμενα και όλα αυτά σε μια ευαίσθητη χρονικά συγκυρία, καθώς υπάρχει διπλωματική κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου.
Σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την εκκίνηση του διαλόγου με σκοπό την επανένωση της Κύπρου, στη βάση της μίας κυριαρχίας, μίας διεθνούς προσωπικότητας και μίας ιθαγένειας σημειώνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Εξωτερικών. Και υπογραμμίζεται εμφατικά πως η επίλυση του Κυπριακού ήταν και θα παραμείνει ύψιστη εθνική προτεραιότητα.
Για «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης» έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του ανήμερα της μαύρης επετείου των 50 ετών από την τουρκική εισβολή. Υπογράμμισε πως «οι πράξεις της Τουρκίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, του χάρτη του ΟΗΕ, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» και επεσήμανε πως «ο κυπριακός λαός δεν ξέχασε, καρτερεί, ελπίζει, αγωνίζεται». Στο μεταξύ απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο από πλευράς του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε «δεν μπορώ να προκαταλάβω ούτε τις ανακοινώσεις ούτε τις αποφάσεις του ή το χρονικό πλαίσιο, αλλά, ναι, τα μηνύματα που λαμβάνω είναι προς τη θετική κατεύθυνση».
Σαφή είναι και τα ευρωπαϊκά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά. « Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά την Κύπρο στις προσπάθειες για επανένωση του τελευταίου διχασμένου κράτους μέλους της ΕΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας
Ο Σεπτέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και εκεί θα φανεί αν υπάρχουν περιθώρια να μπουν στο τραπέζι και πιο βαριά θέματα, με την Αθήνα να έχει βέβαια καταστήσει σαφές πως δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για θέματα κυριαρχίας.
«Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στην πρόοδο του Κυπριακού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι συζητούμε, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους ως ισχυρό κράτος σε όλα τα πεδία. Οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά».
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν αυτόν το μήνα στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς στόχος είναι να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες στην ελληνική πλευρά πως ο ο κ. Ερντογάν θα εγκαταλείψει από τη μία ημέρα στην άλλη το αναθεωρητικό του αφήγημα και στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας. Ειδικά στο Κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην σκληρή γραμμή, ενώ τις τελευταίες μέρες στη γειτονική χώρα έχει υιοθετηθεί μια εμπρηστική ρητορική όπως φάνηκε και από τις αναφορές στον Νίκο Δένδια.
Μάλιστα χθες ο κ. Ερνταγάν αναφέρθηκε στον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι έθεσε το θέμα και στην συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον στις 10 του μήνα (να σημειωθεί πάντως εδώ πως η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Κύπρο έγινε στις 15 Ιουλίου)
«Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες. Εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση» σημείωναν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. «Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr