Σε κλίμα συνεργασίας η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας. Τι αναμεταδίδουν οι ανταποκριτές του Open Tv (vid)🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έγινε ένα πρώτο βήμα για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – στο οικονομικό και στο πολιτιστικό πεδίο σε πρώτη φάση τουλάχιστον – εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, που, έχουν γνώση του περιεχομένου του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο διήρκεσε σχεδόν μία ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον θεσμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, το οποίο αναμένεται να συνέλθει το συντομότερο δυνατόν στην Θεσσαλονίκη. Τις λεπτομέρειες διοργάνωσης της εν λόγω συνάντησης ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ήταν παρόντες στη συνάντηση.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στο επικείμενο Συμβούλιο να αποτυπωθούν και τα πρώτα απτά δείγματα της… κινητικότητας, που πυροδοτεί στις διμερείς σχέσεις το σημερινό ραντεβού των δύο στη Νέα Υόρκη, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν πως η τουρκική ανταπόκριση ήταν θετική, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε το αίτημα για την ανάπτυξη των μνημείων οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Φιλοδοξία, εξάλλου, των δύο ηγετών είναι οι εμπορικές σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας να αγγίξουν το ποσό των 10 δισ. ευρώ ετησίως, από 4 δισ., που είναι σήμερα, αναγνωρίζοντας τα μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού περιγραφούν ως πολύ καλό το κλίμα της σημερινής συνάντησης και δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στις εγκωμιαστικές αναφορές του κ. Ερντογάν για τη συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και τις προοπτικές, που διανοίγονται πλέον μετά την πολιτική αλλαγή στην χώρα μας.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα μεγάλα θέματα, από το Προσφυγικό και το Κυπριακό έως τα αμιγώς διμερή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για την εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Αναφορικά με το Προσφυγικό, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.
Αμφότεροι συνηγόρησαν δε, πως η στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων θα συμβάλλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος ανάμεσα στους δύο λαούς και στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή.
Τι αναμεταδίδουν οι ανταποκριτές του Open Tv
Όπως μετέδωσε από τη Νέα Υόρκη ο Μιχάλης Ιγνατίου, στο δελτίο ειδήσεων του Open Tv, στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι μεταναστευτικές ροές και η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και άλλα διμερή ζητήματα. Νωρίτερα το πρωί, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – συνομιλία στο περιθώριο πολυμερούς συνάντηση.
Σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας της Χουλουσί Ακάρ είπε πως η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη διεξήχθη σε πολύ καλό και θερμό κλίμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μπορεί να υπάρξει μία θετική επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας και ότι ανυπομονούν γι΄ αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέοι γύροι συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας για επίλυση των διαφορών.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απέφυγε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα «όχι προκλήσεις όχι γεωτρήσεις». Για το Κυπριακό είπε ότι όλοι επιθυμούν να υπάρξει λύση του προβλήματος. Όταν ρωτήθηκε για τους όρους αναφοράς, απάντησε «αυτά είναι λεπτομέρειες».
Αντίστοιχα, η Μαρία Ζαχαράκη, ανταποκρίτρια του Open Tv στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι «το βλέμμα της Τουρκίας είναι κυρίως στραμμένο μήπως υπάρξει κάποια επαφή του Ερντογάν με τον Τραμπ, προκειμένου να συζητηθεί το καυτό θέμα της Συρίας που συνδέεται και με το Προσφυγικό. Πάντως, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τις πληροφορίες εδώ, το Προσφυγικό ήταν το βασικό θέμα συζήτησης και μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν. Η τουρκική πλευρά φέρεται να μετέφερε στην Ελλάδα ότι ήδη πιέζεται η ίδια και αυτό το βάρος πρέπει να το μοιραστεί με την Ευρώπη και άρα και με την Ελλάδα. Άλλωστε, περιμένει κι ένα πράσινο φως από την Αμερική για τη Συρία, και μόνο αν της δοθεί, θα μπορέσει να δώσει λύση με τους μετανάστες.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι στόχος του Ερντογάν είναι και μία περαιτέρω αύξηση της συνεργασίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο με εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που τώρα έχουν ατονήσει.
Ειδικά για τη Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από το φυσικό αέριο της Κύπρου. Και κάτι ανάλογο ενδεχομένως επανέλαβε και στη συνάντηση, γιατί αυτό που θέλει είναι να δείξει αποφασιστικότητα ώστε να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από ενδεχόμενη οπισθοχώρηση της άλλης πλευράς».
«Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr