Στα «βαθιά» του Mεταναστευτικού «πέφτει» με την επιστροφή του από την Κίνα ο Μητσοτάκης
Στην κυβέρνηση επικρατεί κλίμα διογκούμενης ανησυχίας για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί το Μεταναστευτικό στην αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τον γόρδιο δεσμό του Μεταναστευτικού αγωνιά να κόψει το Μέγαρο Μαξίμου, που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην αδήριτη ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπου οι συνθήκες παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις εκρηκτικές, και στις αντιδράσεις που συναντά από τις τοπικές κοινωνίες το σχέδιο μετακίνησης αιτούντων άσυλο με κατεξοχήν προσφυγικό προφίλ σε δομές της ενδοχώρας.
Νωρίς το μεσημέρι (12:30 μ.μ.) ο άρτι αφιχθείς από τη Σαγκάη Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να προεδρεύσει σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του ειδικού συντονιστή, υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του εκπροσώπου Τύπου Μάνου Λογοθέτη, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου. Αντικείμενο της σύσκεψης αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η οριστικοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου για τη μετεγκάτασταση περί των 20.000 ανθρώπων έως το πρώτο δίμηνο του 2020.
Μολονότι ρητορικά το Μέγαρο Μαξίμου τείνει να υποβαθμίζει τις κοινωνικές αντιδράσεις για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών σε δομές της Ηπειρωτικής Ελλάδος, στην πραγματικότητα στην κυβέρνηση επικρατεί κλίμα διογκούμενης ανησυχίας για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί το Μεταναστευτικό στην αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εξ ου και κατά πληροφορίες ο κύβος ερρίφθη, με την κυβέρνηση να σκληραίνει εφεξής αισθητά τη στάση της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η αποσυμφόρηση των νησιών, μολονότι επιβεβλημένη υπό τις παρούσες συνθήκες, αναγνωρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως πυροσβεστικό εν πολλοίς μέτρο. Σημαντικό όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα θα αποτελέσουν, όπως υπαινίχθηκε ο κ. Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόσο η λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε υφιστάμενες δομές όσο και η κατασκευή νέων. Για τη χωροθέτηση αυτών εξετάζονται κατά πληροφορίες απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμη και ακατοίκητα νησιά, ενώ τέτοιες δομές προγραμματίζεται να λειτουργήσουν και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Στην κυβέρνηση επιθυμούν να αξιοποιήσουν τους μήνες του χειμώνα, ώστε αρχές της άνοιξης να είναι έτοιμα τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα κέντρα, τα οποία θα στεγάσουν μεγάλο αριθμό από όλους όσοι εισήλθαν παράνομα στην χώρα. Τα εν λόγω κέντρα επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες θα εκπέμψουν και ένα μήνυμα έμμεσης αποτροπής για όλους όσοι σχεδιάζουν να φθάσουν στην χώρα μας, καθιστώντας σαφές πως θα καταλήγουν σε κλειστές δομές.
Την ίδια ώρα, οι χθεσινές, δηκτικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου για την κατάσταση, που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πέρασαν απαρατήρητες και συνιστούν κατά τους γνωρίζοντες το γαλάζιο παρασκήνιο σαφής ένδειξη ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα εφαρμόσει το αμέσως προσεχές διάστημα μία εμφανώς επιθετικότερη τακτική. Τρεις αριθμοί κατά την κυβέρνηση κρύβουν την αλήθεια για το πώς επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση να διαχειριστεί το ζήτημα: 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις σύμφωνα με στοιχεία του 2019, έως και 2,5 χρόνια αναμονής για να οριστεί δικάσιμος και μόλις 1806 επιστροφές στην Τουρκία τα τελευταία 4,5 χρόνια.
Στην κυβέρνηση, πάντως, σχεδιάζουν να αυξήσουν κατακόρυφα την πίεση τους και προς τους Ευρωπαίους εταίρους έχοντας ως σύμμαχο τους την αυξανόμενη κατανόηση από τις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο και το Παρίσι πως πρέπει, επιτέλους, να επιδειχθεί αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών της Ένωσης. Συναφές με τα προαναφερθέντα είναι και η αξίωση της Αθήνας να αναμορφωθεί ο κανονισμός του Δουβλίνο, αλλά και να αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής, προκειμένου να καταστεί η φύλαξη, ιδίως των θαλασσίων συνόρων μας, ουσιωδώς αποτελεσματικότερη, κάτι, που θα φανεί στις πρωτουβουλίες, που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες με ενδιάμεσο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Προς δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο
Της σύσκεψης για το Μεταναστευτικό θα προηγηθεί αντίστοιχη (11:00 π.μ.) για την οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τη δεύτερη κατ'ουσίαν φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης ως την επιτομή της μετεκλογικής συνέπειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς σε αυτήν εμπερικλείονται, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη θεσμόθετηση φορολογικών κινήτρων, ώστε να καταστεί απλούστερη και αποδοτικότερη η διαδικασία της προσέλκυσης επενδύσεων.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr