Κόσμος|21.08.2021 13:01

Αφγανιστάν: Έκθεση «κόλαφος» του Γενικού επιθεωρητή των ΗΠΑ – Τραγικό το πάθημά μας

Newsroom

Μια έκθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα ήταν εκείνη που αποκάλυψε κάποιους από τους λόγους της αποτυχίας της προσπάθειας των ΗΠΑ επί δύο δεκαετίες να ανοικοδομήσουν το Αφγανιστάν. Γιατί κανείς δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις του γενικού επιθεωρητή;

Η χαοτική κατάρρευση του αφγανικού στρατού τους τελευταίους μήνες κατέστησε σαφώς σαφές ότι τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησαν οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ για τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση αυτών των δυνάμεων ασφαλείας ξοδεύτηκαν δίχως αντίκρισμα!

Μια έκθεση του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, αυτή την εβδομάδα βγήκε στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει τα βαθιά αίτια της αποτυχίας ολόκληρης της 20ετούς προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανοικοδόμηση της κοινωνίας των Αφγανών.

Ο Τζον Σόπκο, ο Ειδικός γενικός Επιθεωρητής από το 2012, είχε καταγράψει τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στην τελευταία του εκτίμηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθούσε συνεχώς να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια συνεκτική στρατηγική για αυτό που ήλπιζε να επιτύχει. Η προσπάθεια των ΗΠΑ ήταν αδέξια και χαρακτηριζόταν από άγνοια«, αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας την αλαζονεία της υπερδύναμης που πίστευε ότι θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει μια χώρα μόνο με τα χρήματα.

Η έκθεση κάνει μια σαρωτική αναδρομή στις δύο δεκαετίες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που άφησε 2.443 Αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερους από 114.000 Αφγανούς νεκρούς! Η δημοσιογραφικές έρευνες κάνουν λόγο επίσης για 17 δισεκατομμύρια δολάρια, άστοχα και άσκοπα πεταμένα! 

Αλόγιστες σπατάλες με μηδενικό αποτέλεσμα

Οι προσπάθειες για τη ανασυγκρότηση νέας κυβέρνησης και στρατού από το μηδέν ήταν υπερβολικά φιλόδοξες, διαπιστώθηκε από Αμερικανικά Μέσα: «Δεν κατάφεραν να λάβουν υπόψη τις ανάγκες και τις ικανότητες των Αφγανών. Υπήρχε μια αδιαφορία για να μάθουν από λάθη του παρελθόντος».
Αναφορές κάνουν για ένα κτίριο αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων που κανείς δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει ή που δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ, ένα πρόγραμμα παιδείας 200 εκατομμυρίων δολαρίων που δεν κατάφερε να διδάξει στους επίδοξους στρατιώτες ούτε καν πώς να διαβάζουν, ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας 335 εκατομμυρίων δολαρίων που οι Αφγανοί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσουν. Και ακόμα προκαλούν ίλιγγο τα 486 εκατομμύρια δολάρια που σπαταλήθηκαν για αγορά αεροπλάνων που δεν μπορούσαν να πετάξουν και κατέληξαν να γίνουν παλιοσίδερα!

«Ξοδεύοντας χρήματα γρηγορότερα από ό,τι θα μπορούσε να υπολογιστεί, η αμερικανική κυβέρνηση πέτυχε τελικά το αντίθετο από αυτό που είχε σκοπό: Τροφοδότησε τη διαφθορά, αμφισβήτησε την αφγανική κυβέρνηση και αύξησε την ανασφάλεια των πολιτών», αναφέρεται στην έκθεση. «Οι αξιωματούχοι συνέχισαν να κινούνται με απερίσκεπτους συμβιβασμού», συμπεριλαμβανομένων μη ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων για την πρόοδο, και απλώς βρήκαν νέους τρόπους για να αγνοήσουν τις τραγικές συνθήκες στη χώρα».

«Οι διπλωματικές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να πετύχουν κάτι περισσότερο στο έργο της ανοικοδόμησης του έθνους, παραμερίστηκαν από το Πεντάγωνο, το οποίο είχε εξασφαλίσει καλύτερους πόρους αλλά δεν είχε την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Αμερικανικός Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης δεν είχαν αρκετό προσωπικό για να εξυπηρετήσουν ουσιαστικά αυτόν τον ρόλο», καταλήγουν διεθνείς αναλυτές. 

«Οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν, αλλά η Ιστορία δείχνει ότι πιθανότατα θα η απόπειρα ανασυγκρότησης του έθνους θα επιχειρηθεί και πάλι. Η έκθεση του Ειδικού Επιθεωρητή σημειώνει: Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ο μαθητής, το μάθημα δεν το έμαθε…».

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Τι θα ισχύει για ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη - Πότε ανακοινώνονται νέα μέτρα

Ανασχηματισμός: Τα limit up και down του κυβερνητικού σχήματος - Τα σενάρια για Χρυσοχοΐδη

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση το Σάββατο με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν για Αφγανιστάν: Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Πανσέληνος Αυγούστου 2021: Πότε πέφτει - Ανοιχτά τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Ηνωμένες ΠολιτείεςΤαλιμπάνΚαμπούλΑφγανιστάνθάνατος