Κόσμος|24.01.2019 15:56

Ανταρκτική: Οι επιστήμονες άνοιξαν τη μεγαλύτερη τρύπα όλων των εποχών

Newsroom

Στην προσπάθειά τους να τρυπήσουν τους πάγους της Ανταρκτικής για να μελετήσουν πώς η περιοχή θα αντιδράσει τα επόμενα χρόνια στην κλιματική αλλαγή, επιστήμονες δημιούργησαν τη μεγαλύτερη τρύπα που έχει γίνει ποτέ στην παγωμένη ήπειρο.

Οι ερευνητές σχεδίαζαν το εν λόγω εγχείρημα για 20 χρόνια. Τελικά, στις 8 Ιανουαρίου, μετά από 63 ώρες συνεχούς γεώτρησης, κατάφεραν να διαπεράσουν τη βάση του Ράτφορντ στη δυτική Ανταρκτική. Το γεωτρύπανο έφτασε σε βάθος 2.152 μέτρων και οι επιστήμονες πέρασαν ειδικά εργαλεία μέσα από την τρύπα για να καταγράψουν την πίεση του νερού, τη θερμοκρασία του πάγου και στοιχεία για το πόσο έχει αλλοιωθεί ο πάγος από την κλιματική αλλαγή. 

Οι πάγοι τόσο της Ανταρκτικής όσο και της Γροιλανδίας λιώνουν με ταχείς ρυθμούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το τι να περιμένουν στο μέλλον, αναφορικά με το πόσο θα λιώσουν οι πάγοι με αποτέλεσμα να αυξηθεί η στάθμη των θαλασσών. 

Η ερευνητική ομάδα άνοιξε ακόμη μία τέτοια τρύπα στις 22 Ιανουαρίου και το project αναμένεται να συνεχιστεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

τρύπαεπιστήμονεςΑνταρκτική