Κόσμος | 13.04.2022 23:24

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων από τον Μπάιντεν στο Κίεβο υπό το φόβο της ρωσικής επίθεσης

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, διευρύνοντας τον εξοπλισμό που στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει το επικείμενο νέο κύμα της ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας με επίκεντρο το Ντονμπάς και τη Μαριούπολη

Το τελευταίο πακέτο - που ανεβάζει σε 2,5 δισ. δολάρια τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου - περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όπως δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ενέκρινε τη μεταφορά επιπλέον ελικοπτέρων, υπογραμμίζοντας ότι ο εξοπλισμός που εστάλη στην Ουκρανία ήταν «κρίσιμος» στην αντιμετώπιση των εισβολέων.

«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Όπως διαβεβαίωσα τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο αμερικανικός λαός θα εξακολουθήσει να είναι στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας στον αγώνα του για την ελευθερία», είπε ο Μπάιντεν.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα Mi-17 (που προορίζονταν για το Αφγανιστάν, προτού καταρρεύσει η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση της χώρας και ανέλθουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία), 18 οβιδοβόλα Howitzer των 155mm, ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Για μέρος του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Οι περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η επιπλέον βοήθεια προς το Κίεβο στην ατζέντα της επικοινωνίας Μπάιντεν - Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συζήτησαν για επιπλέον αμυντική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο, καθώς και για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και τα υπό διερεύνηση «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας, όπως γνωστοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης, 13 Απριλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η ανάρτηση στο Twitter

«Συνεχίστηκε ο διάλογος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αποτιμήσαμε τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Συζητήσαμε για πρόσθετο πακέτο αμυντικής και πιθανής μακροοικονομικής βοήθειας. Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις κυρώσεις», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Κυρώσεις σε βάρος πολιτικών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά επέβαλε το Κρεμλίνο – Απέλαση τσέχου πρέσβη από τη Μόσχα

Η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 καναδών γερουσιαστών, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ σε βάρος 328 μελών της ρωσικής Δούμας και εκείνων που ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Καναδάς. Παράλληλα, προαναγγέλλει πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις σε αντίποινα για τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

 Απέλαση Τσέχου διπλωμάτη από τη Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης σήμερα την απέλαση κορυφαίου Τσέχου διπλωμάτη από τη Μόσχα, στον οποίο δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 16 Απριλίου για να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

πόλεμοςΤζο ΜπάιντενΗΠΑΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραΚίεβοΡωσία