Κόσμος | 20.04.2022 10:39

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχη μέχρι τέλους στο εργοστάσιο Azovstal - Μέσα «βρίσκονται και άμαχοι»

Newsroom

Σήμερα λήγει το δεύτερο αυστηρό τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία πλήττεται από συνεχείς βομβαρδισμούς και άλλου είδους επιθέσεις. Τα περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μαριούπολη, όπου η κατάσταση είναι δραματικοί και οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους.

Το παραπάνω αναφέρει και σε ανακοίνωσή του ο ουκρανικός στρατός, λέγοντας ότι το επίκεντρο της Ρωσίας παραμένει το λιμάνι της Μαριούπολης.

Επίσης, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετέβη στο Κίεβο.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και «η μεγάλης κλίμακας εισβολή»

Σήμερα, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει τα εξής σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μεγάλης κλίμακας εισβολή τους στην ανατολική Ουκρανία για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.
  • Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει πολιτικές και στρατιωτικές δομές στη χώρα.
  • Στο Ντονιέτσκ και στην Ταβρίγια, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς, προσπαθώντας να βρουν τα αδύναμα σημεία στην ουκρανική άμυνα.
  • Ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να ξεκινήσουν στρατιωτική επιχείρηση στο ουκρανικό χωριό Ποπάσνα στο Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
  • Μετά από προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εισβάλουν στις περιοχές Ρουμπεζνόγιε και Σιεβιεροντονέτσκ, περίπου 130 τραυματίες στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.
  • Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε 10 επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ τις τελευταίες 24 ώρες.
  • 12 άρματα μάχης, 28 τεθωρακισμένα οχήματα και ένα σύστημα πυροβολικού έχουν καταστραφεί και η αεροπορία της Ουκρανίας έχει πλήξει ένα αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο, έξι UAV και έναν πύραυλο Κρουζ.

Μάχη μέχρι τέλους στο Azovstal - Πολλοί άμαχοι εγκλωβισμένοι

Τα στρατεύματα της Μόσχας φαίνεται ότι συνεχίζουν τις επιθέσεις στο εργοστάσιο Azovstal, από το οποίο η Ρωσία ζητάει την απομάκρυνση των Ουκρανών και την παράδοση των όπλων από τους στρατιώτες, μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι Ουκρανοί συνεχίζουν την αντίσταση.

Την ίδια ώρα, στο εργοστάσιο φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άμαχοι εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Μαριούπολης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλοί άμαχοι», δήλωσε ο Σεργκέι Ορλόφ στο Newsday του BBC και εξήγησε ότι «Είναι κυρίως πολίτες των πλησιέστερων κατεστραμμένων κτιρίων και πολλοί εργαζόμενοι του εργοστασίου. Γνωρίζουν ότι τα χαλυβουργεία είχαν καλό καταφύγιο, γι' αυτό αποφάσισαν με τις οικογένειές τους να μείνουν σε αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο εργοστάσιο ούτε για παροχή βοήθειας.

«Έχουν έλλειψη νερού, τροφής, φαρμάκων, βοήθειας και η Ρωσία μπλοκάρει εντελώς τα πάντα, οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια ή εκκένωση», υπογράμμισε επίσης ο αντιδήμαρχος.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «Όλες αυτές οι ειδήσεις σχετικά με την πιθανότητα να φύγουμε, να εγκαταλείψουμε, είναι ψευδείς».

Συμφωνία για ανθρωπιστικό διάδρομο στην πολιορκημένη Μαριούπολη

Η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, σήμερα, για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από τη Μαριούπολη, την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook.

Βρετανία: Εξακολουθεί να αυξάνεται η ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αυξάνεται, σύμφωνα με επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία προστίθεται ότι οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα.

«Η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα στη βόρεια Ουκρανία είναι πιθανόν να παραμείνει μικρή μετά την απόσυρσή τους (των ρωσικών δυνάμεων) από τα βόρεια του Κιέβου. Ωστόσο υπάρχει ακόμη κίνδυνος πληγμάτων ακριβείας κατά στόχων που αποτελούν προτεραιότητα σε όλη την Ουκρανία», συμπληρώνεται στην αναφορά του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.

«Οι ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία δείχνουν την πρόθεσή τους (των ρωσικών δυνάμεων) να προσπαθήσουν να διαταράξουν τη μετακίνηση ουκρανικών ενισχύσεων και οπλισμού προς στο ανατολικό τμήμα της χώρας», διευκρινίζεται.

Υπογραμμίζεται ότι το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες αυτές.

Η Νορβηγία στέλνει 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους

Η Νορβηγία έστειλε στην Ουκρανία 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας.

Το Όσλο ενημέρωσε πρόσφατα πως δώρισε ιδίως 2.000 αντιαρματικά όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Όσλο να στείλει περισσότερα όπλα στη χώρα του, ανάμεσά τους πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon και φορητούς πυραύλους NASAMS. Επιπλέον, τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται αντιαρματικά και βαριά πυροβόλα.

ΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιπόλεμοςΟυκρανίαΜαριούπολη