Κόσμος | 17.07.2022 08:31

Επίδειξη δύναμης ΗΠΑ και Ιαπωνίας με F22 και F35 - Πώς απαντούν στον ψυχρό πόλεμο με Κίνα και Ρωσία

Newsroom

Πάνω από 50 αμερικανικά και ιαπωνικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν αυτή την εβδομάδα πάνω από ύδατα κοντά στην Ιαπωνία, καθώς ΗΠΑ και Ιαπωνία έκαναν επίδειξη δύναμης εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή με την Κίνα και τη Ρωσία.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν δώδεκα από τα κορυφαία μαχητικά F-22 stealth της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τέσσερα αεροσκάφη F-35 stealth και 13 αεροσκάφη F-15, ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας σε ενημερωτικό δελτίο του.
Στα αμερικανικά μαχητικά προστέθηκαν 20 ιαπωνικά μαχητικά F-15 και F-2 και τρία αμερικανικά αεροσκάφη αναγνώρισης και υποστήριξης.

Τα ιαπωνικά και αμερικανικά μαχητικά πέταξαν στον ουρανό πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις τακτικές δεξιότητες και την "κοινή ικανότητα αντίδρασης", ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν σχολίασε αμέσως τις ασκήσεις αυτής της εβδομάδας, αλλά η υπηρεσία ανέφερε σε δελτίο Τύπου τον περασμένο μήνα ότι είχε στείλει 12 F-22 από την Αεροπορική Εθνική Φρουρά της Χαβάης στην αεροπορική βάση Kadena στην Οκινάουα.
Τα F-22 βρίσκονταν στην Ιαπωνία για να εκτελέσουν "διάφορες αποστολές για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας για την υπεράσπιση της Ιαπωνίας και τη διασφάλιση ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού", ανέφερε η αμερικανική ανακοίνωση.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας διεξήγαγαν άσκηση κοντά στα νησιά Νανσέι, το πλησιέστερο ιαπωνικό έδαφος στην Ταϊβάν και κοντά στα νησιά Σενκάκου, την ακατοίκητη συστάδα νησιών που διεκδικεί επίσης η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαογιού.

Η άσκηση αυτή διεξήχθη για να "ενισχυθεί η ικανότητα της συμμαχίας Ιαπωνίας-ΗΠΑ για αποτελεσματική αποτροπή", ανέφερε η ιαπωνική ανακοίνωση.

Τα πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού έχουν περάσει φέτος χρόνο ρεκόρ στα ύδατα γύρω από τα νησιά Σενκάκου, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στο CNN νωρίτερα φέτος ότι οι περιπολίες της κινεζικής ακτοφυλακής στα ύδατα γύρω από τα νησιά ήταν «μια κατάλληλη άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κίνας».

Εν τω μεταξύ, κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αυξήσει την παρουσία τους γύρω από την Ιαπωνία τις τελευταίες εβδομάδες.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Τόκιο δήλωσε ότι συνολικά οκτώ κινεζικά και ρωσικά πλοία εντοπίστηκαν σε ύδατα κοντά στην Ιαπωνία.

Ένας ρωσικός στολίσκος πέντε πλοίων έπλεε κοντά σε ιαπωνικά νησιά για μια εβδομάδα, από το Χοκάιντο στα βόρεια έως την Οκινάουα στα νότια, ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον δύο κινεζικά πολεμικά πλοία και ένα πλοίο ανεφοδιασμού εντοπίστηκαν στα νησιά Ίζου, περίπου 500 χιλιόμετρα (310 μίλια) νότια της πρωτεύουσας Τόκιο. Ένα από αυτά τα πλοία φαίνεται να είναι το Lhasa, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων και ένα από τα ισχυρότερα πλοία επιφανείας της Κίνας.

Οι ασκήσεις αυτής της εβδομάδας έρχονται καθώς η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μετέφερε μερικά από τα πιο ζωτικά της μέσα στον Ινδο-Ειρηνικό.

Δύο βομβαρδιστικά B-2 stealth αναπτύχθηκαν από τη βάση τους στο Μιζούρι στη βασιλική αεροπορική βάση Amberley της Αυστραλίας, όπου θα "διεξάγουν εκπαιδευτικές αποστολές και αποστολές στρατηγικής αποτροπής με συμμάχους, εταίρους και κοινές δυνάμεις για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού", ανέφεραν οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις του Ειρηνικού (PACAF) σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή.

"Αυτή η ανάπτυξη των B-2 στην Αυστραλία αποδεικνύει και ενισχύει την ετοιμότητα και τη φονικότητα της δύναμης κρούσης μεγάλου βεληνεκούς", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Andrew Kousgaard, διοικητής της 393ης Εκστρατευτικής Μοίρας Βομβαρδιστικών στην ανακοίνωση της PACAF.

ΚίναΗΠΑστρατιωτική άσκησηΙαπωνίαειδήσεις τώραΡωσία