Κόσμος|10.06.2023 06:55

Φόβοι για την υδροδότηση μετά την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα - Στην Κριμαία υπάρχει νερό για 500 ημέρες

Newsroom

Ο ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαράτ Κουσνούλιν δήλωσε σήμερα ότι όλες οι δεξαμενές της Κριμαίας έχουν γεμίσει και ότι θα υπάρχει νερό για τις επόμενες 500 ημέρες, μετά την επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό Νόβα Καχόβκα.

Ο επικεφαλής της διοίκησης της περιφέρειας της πόλης Νόβα Καχόβκα, Βλαντιμίρ Λεοντίεφ κατηγόρησε το Κίεβο για την καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι “ένας από τους στόχους του βομβαρδισμού του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα από το καθεστώς του Κιέβου είναι να στερήσει στην Κριμαία το νερό“.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα βάρβαρη ενέργεια του καθεστώτος του Κιέβου και σημείωσε ότι οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή.

Μετά την καταστροφή, μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν στην περιοχή της Χερσώνας, όπου βρίσκεται η Νόβα Καχόβκα, με αποτέλεσμα να πνιγούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Προβλήματα με την υδροδότηση υπήρξαν και στη Χερσώνα, αλλά και στην Κριμαία, ωστόσο από τη Μόσχα λένε ότι υπάρχει νερό σε εφεδρεία για τις επόμενες 500 ημέρες.

Χάος και αλληλοκατηγορίες μετά την έκρηξη

Tην Παρασκευή η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει «περισσότερους από 17.000» αμάχους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει γύρω από το φράγμα Καχόβκα (νότια), που καταστράφηκε εν μέρει από έκρηξη για την οποία τα δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη.

«Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε πλημμυρισμένες ζώνες. Οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Δυστυχώς, περισσότεροι από 25.000 άμαχοι βρίσκονται σε έδαφος [που τελεί] υπό ρωσικό έλεγχο», ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κοστίν.

Οι κατοχικές αρχές που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα ανέφεραν από την πλευρά τους ότι έχουν ξεκινήσει την απομάκρυνση κατοίκων από τρεις περιοχές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, η μικρή πόλη Ολέσκι, στην υπό ρωσικό έλεγχο νότια όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, έχει πλημμυρίσει σχεδόν πλήρως μετά το ρήγμα στο τεράστιο φράγμα Καχόβκα, όπως δήλωσε περιφερειακός αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.

«Η εκκένωση... είναι δυνατή μόνο χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Αντρέι Αλεξεγένκο, επικεφαλής της διορισμένης από τη Ρωσία διοίκησης στην ουκρανική επαρχία της Χερσώνας στο Telegram, αναρτώντας βίντεο που δείχνουν ένα αυτοκίνητο σταματημένο με το νερό να φθάνει στο επίπεδο των παραθύρων του και ένα φορτηγό να περνάει από αυτοκινητόδρομο όπου το νερό φθάνει τουλάχιστον τα 30 εκατοστά.

Η πρώτη δορυφορική φωτογραφία από το κατεστραμμένο φράγμα στην Ουκρανία 

Το BBC νωρίτερα ανάρτησε την πρώτη φωτογραφία που δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Dnipro.

Το νερό τρέχει προς τα κατάντη από δύο ρήγματα. Ένα τρίτο ρήγμα κινεί επίσης νερό νότια στο λεγόμενο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας. Οι κάτοικοι που ζουν κατά μήκος του φράγματος Nova Kakhova στον ποταμό Ντνίπρο στη Χερσώνα έλαβαν τη συμβουλή να κάνουν «ό,τι πρέπει για να σώσουν τη ζωή τους», σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας της Ουκρανίας.

ειδήσεις τώραΟυκρανίαυδροδότησηΚριμαία