Κόσμος | 06.09.2023 06:12

Όλες οι διαφορές στο τραπέζι Γεραπετρίτη-Φιντάν – Δεν «άγγιξαν» καυτά ζητήματα αλλά φαίνεται να έγινε η... στροφή

Μαρία Ζαχαράκη

Συνάντηση είχαν οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα. Και οι δύο, στην ενημέρωση τύπου ήταν πολύ προσεκτικοί προκειμένου να μη χαλάσει το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να μην επηρεαστεί η επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο.

Χωρίς αιχμές κι ενοχλητικούς όρους οι δηλώσεις Φιντάν

Οι δύο υπουργοί, δεν είπαν τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Έθιξαν όλα τα ζητήματα, αλλά χρησιμοποιώντας λέξεις που δεν ενοχλούν. Για παράδειγμα, δεν ακούσαμε για τη μειονότητα από τον Φιντάν να την αποκαλεί «τουρκική». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν είπε για τα νησιά στο Αιγαίο, που ήταν μία προεκλογική καραμέλα. Είπε ότι υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές απόψεων, αλλά πάμε παρακάτω.

Οι δύο υπουργοί, δηλαδή, την Τρίτη (05/09), καθόρισαν τον οδικό χάρτη της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και είπαν ότι αυτά είναι τα επόμενα βήματα, και αυτά ήρθε να συζητήσει και να συμφωνήσει εδώ ο Γεραπετρίτης με τον Φιντάν. Από τη στιγμή που οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν ότι τα νερά πρέπει να ηρεμήσουν, η πυξίδα έχει γυρίσει προς τα εκεί και καμία από τις δύο πλευρές δε θέλει να υπάρξει κάποιο παραστράτημα και παρατράγουδο. Αυτό και μόνο είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές.

Για την Άγκυρα να δείξει ένα καλό πρόσωπο στο Κογκρέσο και τη Δύση και για την Αθήνα να μην είναι συνεχώς υπό μία απειλητική σπάθη. Αυτή είναι η εκτίμηση μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα, και για τις δύο πλευρές, ακόμη και αν επί της ουσίας δεν άγγιξαν καυτά ζητήματα, και η συνάντηση έγινε περισσότερο για να μπει ένα χρονοδιάγραμμα επαφών

Η στροφή λοιπόν, όπως λένε και οι πληροφορίες, φαίνεται να έχει γίνει. Το γεγονός ότι υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό κλίμα, από το συγκρουσιακό που ζήσαμε εδώ και 3 χρόνια, είναι μία επιτυχία, σύμφωνα με τις πηγές. Η Άγκυρα είναι έτοιμη να προχωρήσει, αλλά όχι να υποχωρήσει βέβαια καθώς οι πάγιες θέσεις παραμένουν, αλλά συζητάει για να γίνει διεθνώς αρεστή.

ελληνοτουρκικές σχέσειςΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώραΤουρκίαΧακάν Φιντάν