Κόσμος | 05.10.2023 06:00

Τουρκία: Η ανάγνωση πίσω από την πρόταση Φιντάν για από κοινού αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών με την Κύπρο - «Διπλωματική» η αδιαθεσία Ερντογάν;

Μαρία Ζαχαράκη

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η πρόταση που έκανε χθες (04/10) ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, ο οποίος μίλησε για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο από κοινού με την Κύπρο, πριν τη λύση του Κυπριακού.

Όπως φαίνεται, στο Κυπριακό, η Άγκυρα κινείται προς έναν νέο ελιγμό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι: «είναι πιο επωφελές να συνεργαστούμε και να βγάλουμε φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο από το να περιμένουμε να λυθεί το Κυπριακό».

Προέκρινε, δηλαδή, το συμφέρον και την οικονομική λύση με την Κύπρο, από ότι την πολιτική, που εδώ και 50 χρόνια δεν έχει έρθει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, ζητά πρώτα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες και έπειτα λύση του Κυπριακού. Το είχε πει εμμέσως και ο προκάτοχός του, ο Τσαβούσογλου. Αλλά τόσο ξεκάθαρα, δηλαδή «αφήστε την πολιτική λύση στην άκρη», είναι η πρώτη φορά σήμερα.

Η χθεσινή τοποθέτηση του Χακάν Φιντάν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, από τότε που ανέλαβε, ακόμη κι όταν έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ο ίδιος τη φράση «δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο», σημαίνει πολλά για την πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό αλλά και την ανατολική Μεσόγειο. Σημαίνει ότι προτείνει κι επισήμως αυτή τη φόρμουλα και δοκιμάζει τώρα αν θα της βγει. Θέλει να δει πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στην πρόταση για μία «εμπορική/οικονομική λύση», πρώτα στην Κύπρο, και ας αφήσουμε εις το διηνεκές την πολιτική λύση. Όπως έκανε και το Ισραήλ με το Λίβανο, που τις έφερε ως παράδειγμα.

 Η «ξαφνική αδιαθεσία» Ερντογάν

Από την άλλη, την Τετάρτη είχαμε την «ξαφνική αδιαθεσία» του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ακύρωσε το πρόγραμμά του για σήμερα και αύριο. Η αδιαθεσία ήταν κρυολόγημα αλλά όλοι στην Τουρκία, δεδομένης και της κατάστασης της υγείας του κάθε τόσο, άρχισαν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Το γεγονός όμως ότι εμφανίστηκε σήμερα το μεσημέρι στο κόμμα του, το οποίο συνεδρίαζε, και μάλλον πήρε σοβαρές αποφάσεις για επιχείρηση κατά του ΡΚΚ, προκάλεσε διάφορα άλλα σενάρια. Ότι πίσω από την «αδιαθεσία» ίσως να βρίσκονταν πολιτικοί λόγοι και να πρόκειται για «διπλωματική αδιαθεσία». Γιατί; Γιατί δεν ήθελε να φανεί ότι του αρνούνται κάποιοι άλλοι να συμμετάσχει στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που ήταν να συμμετάσχει, για να συζητηθεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Γαλλία και η Γερμανία δεν ήθελαν τον Ερντογάν εκεί και το ξεκαθάρισαν. Άρα, ίσως να προφασίστηκε την αδιαθεσία ο Ερντογάν γιατί το γόητρό του δεν του επέτρεπε να φανεί ότι του κλείνουν την πόρτα.

ΚυπριακόΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΧακάν Φιντάνενέργειαειδήσεις τώρα