Κόσμος|26.11.2023 23:51

Ισραήλ: Η ιστορία της 4χρονης Άμπιγκεϊλ που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς - Είδε και τους δύο γονείς της να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια της

Newsroom

Η τρίτη ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων και παλαιστίνιων κρατούμενων, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (26/11).

Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν είναι και η 4χρονη Άμπιγκειλ Ένταν, αμερικανή πολίτης ισραηλινής καταγωγής, η οποία απήχθη από την παλαιστινιακή οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου.

«Είδε να σκοτώνουν τους γονείς της μπροστά στα μάτια της»

Την ανακοίνωση για την απελευθέρωσή της έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Είναι ελεύθερη και βρίσκεται πλέον στο Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν εκφράζοντας την ελπίδα να απελευθερωθούν και άλλοι Αμερικανοί σύντομα.

Πρόκειται για την Άμπιγκειλ Ίνταν η οποία έκλεισε τα 4 της χρόνια μόλις πριν από δύο ημέρες. Την απελευθέρωσή της είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μια (Αμερικανίδα) όμηρος θα απελευθερωθεί σήμερα. Αλλά δε θα είμαστε σίγουροι μέχρι να τη δούμε ασφαλή εκτός της Γάζας», πρόσθεσε.

Το παιδί απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς. «Είδε να σκοτώνουν τους γονείς της μπροστά στα μάτια της», είπε ο Σάλιβαν. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από τη Μασαχουσέτη όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είπε επίσης ότι στόχος του είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και μετά την Δευτέρα, τουλάχιστον για όσο διάστημα απελευθερώνονται άνθρωποι. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι Αμερικανοί όμηροι. «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους», διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, δέκα Αμερικανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και η μικρή Αμπιγκέιλ, κρατούνται από τη Χαμάς. «Δεν έχουμε αποδείξεις ζωής για κανέναν τους», είπε νωρίτερα ο Σάλιβαν σε άλλη συνέντευξη, στο δίκτυο ABC.

Τον πρόεδρο των ΗΠΑ ευχαρίστησε ο παππούς της 4χρονης

Ο παππούς της Αμπιγκέιλ Ίνταν, ενθουσιασμένος με την επιστροφή της 4χρονης εγγονής του στο Ισραήλ, ευχαρίστησε απόψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον ρόλο που έπαιξε στην απελευθέρωσή της, έπειτα από 50 ημέρες ομηρείας από τη Χαμάρ.

«Είμαι ευγνώμων στον Μπάιντεν. Το αγαπάμε για όλη τη βοήθεια που μας δίνει και επίσης σε όλους τους Αμερικανούς, σας ευχαριστούμε πολύ. Σας αγαπάμε. Συνεχίστε να μας στηρίζετε. Είμαστε δημοκρατία», είπε ο παππούς Καρμέλ Ίνταν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω μέχρι να το δω. Για μια στιγμή, δεν το πίστευα», είπε ενώ περίμενε τη μικρή να επιστρέψει στο Ισραήλ, μετά την απελευθέρωσή της στη Γάζα.

Παρά τη χαρά του για την επιστροφή της Αμπιγκέιλ, ο Καρμέλ Ίνταν θρηνεί για τους γονείς της, τον Ρόι και τη Σμάνταρ, που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ανακοινώνοντας την απελευθέρωσή της νωρίτερα, είπε ότι το κοριτσάκι είδε τους γονείς της να σκοτώνονται μπροστά της και έκτοτε ζούσε σε αιχμαλωσία. «Αυτά που βίωσε είναι αδιανόητα», τόνισε.

Μολονότι περίπου 40 Ισραηλινοί όμηροι έχουν απελευθερωθεί, ο παππούς είπε ότι ακόμη απομένει να γίνει πολλή δουλειά. «Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν επιστρέψει. Θέλω πολύ να επιστρέψουν και ο στρατός να τελειώσει την αποστολή του όπως υποσχέθηκε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης για την επιστροφή όλων των ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς.

ΧαμάςΓάζαΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλειδήσεις τώραόμηροιΛωρίδα της Γάζας