Κόσμος | 30.11.2023 21:52

Θα είναι το 2024 η χρονιά των ηλιακών καταιγίδων; Πώς το φαινόμενο θα επηρεάσει τηλεπικοινωνίες και Διαδίκτυο

Newsroom

Ζημιές σε δορυφόρους τηλεπικοινωνιών και διατάραξη της ομαλής χρήσης του διαδικτύου θα προκαλέσουν, δυνητικά, οι έντονες «ηλιακές καταιγίδες» που, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, αναμένεται να πλήξουν τη Γη πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο – ακόμα και τους πρώτους μήνες του 2024.

Η NASA, σε σχετική πρόβλεψή της, κάνει λόγο για έλευση του φαινομένου στα τέλη του 2025. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν Ινδοί ερευνητές, οι ηλιακές καταιγίδες θα χτυπήσουν τον πλανήτη μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους. Και μάλιστα, αναμένεται να επηρεάσουν τις τηλεπικοινωνίες για εβδομάδες.

Τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες

Το φαινόμενο σημειώνεται όταν ο ήλιος περνάει αυτό που είναι γνωστό ως «ηλιακό μέγιστο» και πολλές παράξενες σκοτεινές κηλίδες εμφανίζονται στην επιφάνειά του. Αυτό το «πέρασμα» συμβαίνει περίπου κάθε 11 χρόνια. Οι εν λόγω «ηλιακές κηλίδες» οφείλονται στις μαζικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του άστρου μας ενώ, ταυτόχρονα, εκτοξεύουν βίαιες εκρήξεις ενέργειας προς τη Γη. Η εκτόξευση των εκρήξεων αποτελεί τις λεγόμενες «ηλιακές καταιγίδες».

Όπως σημειώνει ο φυσικός από το Κέντρο Αριστείας Διαστημικών Επιστημών IISER Kolkata στην Ινδία, και επικεφαλής της νέας μελέτης, Δρ Dibyendu Nandi, «οι πιο έντονες καταιγίδες μπορούν μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή αποσύνθεση δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά και να διαταράξουν δορυφορικές υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως, οι ηλιακές καταιγίδες, «μπορούν επίσης να προκαλέσουν ισχυρές διαταραχές στο γεωμαγνητικό πεδίο που θέτουν εκτός λειτουργίας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού γεωγραφικού πλάτους». Ωστόσο, υπάρχει και μία καλή πλευρά στο φαινόμενο. Όπως εξηγεί ο Δρ Dibyendu Nandi, «οι ηλιακές καταιγίδες δημιουργούν επίσης πανέμορφα σέλαα, οπότε μπορούμε να περιμένουμε ότι το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για τους κυνηγούς του σέλαος».

καταιγίδαειδήσεις τώραηλιακή ενέργειαΙνδίαNASAήλιος