Κόσμος|01.12.2023 22:47

Η κόλαση του πολέμου επέστρεψε μετά την κατάρρευσή της εκεχειρίας: Τουλάχιστον 178 νεκροί στη Γάζα - Πόσοι ισραηλινοί παραμένουν αιχμάλωτοι

Newsroom

Μετά από επτά ημέρες η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατέρρευσε και η κόλαση επέστρεψε στη Γάζα.

Από νωρίς το πρωί οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν ξανά τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών προς το Τελ Αβίβ. Κοντά σε ορισμένες από τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν από το IDF είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι. 

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 178 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 589 τραυματίστηκαν σήμερα σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Από την πλευρά του το IDF ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών»  «σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς.

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πέντε ομήρων

Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι 5 όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα είναι νεκροί, λέγοντας ότι οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν και ότι η σορός ενός από αυτούς επέστρεψε στο Ισραήλ.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι IDF και η ισραηλινή αστυνομία ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων Eliyahu Margalit, Maya Goren, Ronen Engel και Arye Zalmanovitz για το θάνατό τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. Είπε επίσης ότι τα στρατεύματα έφεραν πίσω τη σορό ενός πέμπτου ατόμου, του Οφίρ Τσαρφάτι.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι οι μαχητές της Γάζας εξακολουθούν να κρατούν «136 ομήρους, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες και παιδιά». Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο στρατός ανέφερε ότι η σορός του Τσαρφάτι «εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες» στη Γάζα από στρατιώτες και μέλη της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για ταφή. Είπε ότι η οικογένεια ενημερώθηκε για τον θάνατό του την Τετάρτη.

Ο Τσαρφάτι απήχθη από ένα πάρτι ρέιβ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στη μεθόριο, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απήγαγαν περίπου 240 άλλους στις χειρότερες επιθέσεις στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

Πόσοι παραμένουν στη Γάζα

Τουλάχιστον 137 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα. Τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο της συμφωνίας απελευθερώθηκαν 110 άνθρωποι. Πρόκειται για 33 ανήλικους, 49 ενήλικες γυναίκες και 28 ενήλικους άνδρες, που στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί εργάτες γης. 

Ανάμεσά σε αυτούς που βρίσκονται στη Γάζα είναι 126 Ισραηλινοί ή με διπλή υπηκοότητα, 8 Ταϊλανδοί, ένας Νεπαλέζος, ένας Τανζανός και ένας Γαλλομεξικανός (ο Οριόν Χερνάντες- Ραντού, 32 ετών, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από την οικογένειά του).

Όλοι οι ανήλικοι όμηροι έχουν απομακρυνθεί από τον παλαιστινιακό θύλακα.. Η τελευταία εξ αυτών, η Άισα αλ Ζαγιάντνα (17 ετών) απελευθερώθηκε την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας. Η συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς προέβλεπε την κατά προτεραιότητα απελευθέρωσή τους. Αντιθέτως, οι γυναίκες, δεύτερη ομάδα που θα αφήνονταν κατά προτεραιότητα ελεύθερες, δεν έχουν όλες απελευθερωθεί.

ΙσραήλΠαλαιστίνηΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςειδήσεις τώρα