Κόσμος | 23.01.2024 22:00

Τουρκία: Ενέκρινε την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη

Το νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της τουρκικής Βουλής το βράδυ της Τρίτης.

Το Κόμμα AK, το MHP και το CHP ψήφισαν «ναι», ενώ το κόμμα IYI ψήφισε «όχι» και έτσι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με 287 ψήφους. «Όχι» είπαν 55 βουλευτές και απείχαν άλλοι τέσσερις.

Το πρωτόκολλο θα σταλεί τώρα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν προκειμένου να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε η έγκριση να λάβει και επίσημο χαρακτήρα.

Το «ξεπάγωμα» των τουρκοαμερικανικών σχέσεων και τα F-16

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία πολύ σημαντική νίκη τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη, αλλά και μία κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει και στο «ξεπάγωμα» των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.

Η Τουρκία τώρα έχει να περιμένει το αντάλλαγμα, που δεν είναι άλλο από τα πολυσυζητημένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η τουρκική κυβέρνηση άλλωστε έχει ζωτική ανάγκη τα F-16. Καθώς δεν της είναι τόσο εύκολο να αγοράσει άλλου τύπου μαχητικά αεροσκάφη, ο Ερντογάν κατάφερε να μεταπείσει ακόμη και τον πεισματάρη κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ώστε να πει το «ναι».

Η αμερικανική πειθώ και το ρίσκο του Ερντογάν

Η Ουάσιγκτον τελικά κατάφερε να πείσει την Άγκυρα να κάνει όλα τα βήματα που απαιτούνταν για την ένταξη της Σουηδίας, ώστε να εισηγηθεί στο Κογκρέσο το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες δεν έγιναν παράλληλα, αλλά πρώτα έπρεπε να πει η Τουρκία το «ναι» για να ξεκινήσει η διαδικασία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία κάνει λόγο για ένα πολιτικό ρίσκο εκ μέρους τους προέδρου της Τουρκίας. Τώρα απομένει  να φανεί το κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν θα σταθεί αξιόπιστος και θα προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση της δικής του υπόσχεσης που αφορά στα F-16.

ειδήσεις τώραΝΑΤΟΣουηδίαΤουρκία