Μπόι όσο ένας ουρανοξύστης! Το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου δεν είναι ούτε για αρχηγό κράτους, ούτε για εθνικό ήρωα
NewsroomΧαμηλό ταβάνι ο ουρανός για το μπόι του ψηλότερου αγάλματος του κόσμου. Που- να σημειωθεί- δεν αναπαριστά ούτε αρχηγό κράτους, ούτε δημοφιλή ήρωα…
«…γιατί τ’ αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια, είμαστε εμείς…». Ο στίχος του Σεφέρη από τον «Ηδονικό Ελπίνορα» χαϊδεύει το παρελθόν και χαστουκίζει το παρόν… «Συντρίμμια» εμείς και τ’ αγάλματα, σύμβολα (διαμελισμένα ή όχι) της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Που θέλει να μοιάσει στον Δημιουργό: άνθρωπο από χώμα Εσύ; Από μάρμαρο εγώ!
Πολλά λόγια και ανούσια… Ο άνθρωπος για να θεοποιήσει τους ανθρώπους και να φέρει πιο κοντά τον Θεό στη Γη, έφτιαξε τ’ αγάλματα…Γνωρίζετε ποιο είναι το υψηλότερο άγαλμα που έχει κατασκευάσει ανθρώπινη «σμίλη»; Σαφώς και όχι ο Κολοσσός της Ρόδου και ούτε το Άγαλμα της Ελευθερίας.
Λοιπόν, το άγαλμα που έχει σχεδόν το ύψος ενός ουρανοξύστη, δηλαδή 182 μέτρα, είναι το Άγαλμα της Ενότητας, που βρίσκεται στην Ινδία και απεικονίζει τον Ινδό πολιτικό Σαρντάρ Βαλαμπαΐ Πατέλ (Vallabhbhai Patel). Σκεφτείτε ότι ελάχιστοι εκτός Ινδιών γνωρίζουν ποιος είναι αυτός, που το ύψος του μνημείου του ξεπερνάει τον Πύργο των Αθηνών, το υψηλότερο κτήριο της Ελλάδας δηλαδή, που φθάνει τα 103 μέτρα. Ο Σαρντάρ Βαλαμπαΐ Πατέλ (1875–1950) ήταν- έτσι για να μαθαίνουν όσοι δεν γνωρίζουν- ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της ανεξάρτητης Ινδίας και οπαδός του Μαχάτμα Γκάντι- περισσότερο γνωστό ως Σαρντάρ Πατέλ ή «Σιδηρούς άνδρας της Ινδίας». Και για τον Γκάντι τίποτα... Σαν να φτιάξουμε στην Ελλάδα ένα άγαλμα 200 μέτρων ύψους της Νίκης Κεραμέως και να αφήσουμε στην άκρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη... Αν είναι δυνατόν!
Κόστισε 400 εκατομμύρια δολάρια!
Το κολοσσιαίο μνημείο ανακοινώθηκε ότι θα ανεγερθεί για το 2010 και η κατασκευή άρχισε τον Οκτώβριο του 2013 από την ινδική εταιρεία Larsen & Toubro, με συνολικό κόστος κατασκευής 422 εκατομμύρια δολάρια! Όταν ο μισός και βάλε πληθυσμός της Ινδίας πεινάει... Τι του λείπει του ψωριάρη; Άγαλμα 300 μέτρων!
Το γλυπτό με τις διαστάσεις... βουνού, σχεδιάστηκε από τον Ινδό γλύπτη Ram V. Sutar και εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Narendra Modi, στις 31 Οκτωβρίου του 2018, κατά την 143η επέτειο από τη γέννηση του Πατέλ. Το συνολικό ύψος της κατασκευής είναι 240 μέτρα με βάση ύψους 58 μέτρων. Το ύψος των 182 μέτρων δεν είναι τυχαίο: επιλέχθηκε ειδικά για να ταιριάζει με τον αριθμό των μελών της Νομοθετικής Συνέλευσης του Γκουτζαράτ. Να τονίσουμε ότι η Νίκη Κεραμέως, που προαναφέραμε, ουδεμία σχέση έχει με τον Ινδό ομόλογό της, αφού ο Σαρντάρ Πατέλ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα απελευθέρωσης της Ινδίας και ήταν δημοφιλής ηγέτης που είχε σκοπό της ζωής του την ευημερία των αγροτών.
Κι έτσι μιας και καταπιαστήκαμε με τ’ αγάλματα που δεν χωρούν στα Μουσεία, να καταγράψουμε πως δεύτερο σε ύψος είναι ο Βούδας του Ανοιξιάτικου Ναού στην Λουσάν της Κίνας, με ύψος 128 μέτρα κι αν μετρήσεις και τη βάση, τότε φθάνει στα 208 μέτρα.
Το χάλκινο μετάλλιο των υψηλών μνημείων κερδίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στο «έμπα» του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Το χάλκινο άγαλμα ύψους 93 μέτρων , δώρο του λαού της Γαλλίας , σχεδιάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Φρεντερίκ Αουγκούστ Μπαρτολντί και το μεταλλικό του πλαίσιο κατασκευάστηκε από τον διάσημο μηχανικό Γκουστάβ Άιφελ.
Συμφιλίωση με τον Δρομέα
Και στην Ελλάδα; Εδώ, στον τόπο μας μπορούμε να κομπάζουμε για τον Κολοσσό της Ρόδου που έφτανε τα 32 μέτρα ύψος, αλλά πια υπάρχει μόνο σε γκραβούρες και τουριστικά αγαλματάκια. Το Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος έχει ύψος μόλις 8 μέτρα και είναι αυτό (ίσως) το υψηλότερο ορειχάλκινο άγαλμα της Ελλάδας. Και το ξεκαθαρίζουμε περί ορειχάλκινου γιατί 8 μέτρα ύψος έχει και ο Δρομέας του Βαρώτσου που από την Ομόνοια έχει φθάσει στο Χίλτον, αλλά είναι κατασκευασμένος από πλάκες κρυστάλλου. Ο Μεγαλέξανδρος της Θεσσαλονίκης μαζί με τη βάση του έχει ύψος 11 μέτρα· χωρίς αυτήν, μόλις 6. Και ο επιβλητικός και εμβληματικός «Κολοκοτρώνης» της οδού Σταδίου έχει ύψος περίπου 9 µέτρα μαζί με το βάθρο του.
Κι όσο ψηλά κι αν φθάσουν οι άνθρωποι, τον Θεό δεν θα τον ανταμώσουν ποτέ... «Κι όμως τ’ αγάλματα λυγίζουν κάποτε, μοιράζοντας τον πόθο στα δυο, σαν το ροδάκινο...».
- Αντιμέτωπη με νέο κύμα ακρίβειας η Ευρώπη, με την Ρωσία να κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου – Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος
- Ο Έλον Μασκ στηρίζει ακροδεξιό ακτιβιστή στη Βρετανία και επιτίθεται στους Εργατικούς
- Παρέμβαση εισαγγελέα για τις ανοιχτές πόρτες σε συρμό του ΗΣΑΠ
- Ιβάν Σαββίδης: «Αδιανόητο να προσεγγίζουν το πούλμαν του ΠΑΟΚ» - Τι ζήτησε ενόψει της ρεβάνς με την ΑΕΚ