Κόσμος | 12.03.2024 17:12

Ozempic: «Δεν μπορούσα να σηκωθώ από τον καναπέ», λέει γυναίκα που το κατανάλωνε

Newsroom

Σε μία σοκαριστική εξομολόγηση προχώρησε μία γυναίκα που λάμβανε Ozempic προκειμένου να καταφέρει να χάσει κιλά. Το 2022 αισθανόταν τόσο εξαντλημένη που επισκέφθηκε τον παθολόγο της. «Εξήγησα ότι ήμουν υπέρβαρη και είχα δοκιμάσει τα πάντα. Ο γιατρός μου ήταν συμπονετικός και μου είπε για αυτό το νέο φάρμακο που ονομάζεται Ozempic», είπε η Sam King.

Τότε το Ozempic (το δραστικό συστατικό είναι η σεμαγλουτίδη) ήταν σχετικά άγνωστο. Πρόκειται για φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μια παρενέργεια όμως είναι η μειωμένη όρεξη ενώ κάποια στιγμή, οι γιατροί άρχισαν να το συνταγογραφούν «εκτός ετικέτας» ως φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 μάλιστα το Wegovy (το οποίο περιέχει επίσης σεμαγλουτίδη) εγκρίθηκε ως φάρμακο για τη διαχείριση του βάρους. «Ο γιατρός μου έδωσε μια συνταγή ένα μήνα αρχικά. Δεν απέδωσαν την κόπωση στο βάρος μου, αλλά ήξερα ότι αν ήμουν πιο αδύνατη και μπορούσα να ασκούμαι περισσότερο, ίσως να αισθανόμουν πιο ενεργητική», είπε η γυναίκα στην Daily Mail.

«Ήμουν ενθουσιασμένη»

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη», είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν τόσο «απελπισμένη» που για να χάσει βάρος θα «δοκίμαζε τα πάντα».

Η όρεξή της παρέμεινε αρχικά αμετάβλητη. Ο γιατρός την είχε συμβουλεύσει να μειώσει το αλκοόλ και να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες από κρέας και ψάρι.

Οι παρενέργειες

Όμως μέσα σε λίγες ημέρες αισθάνθηκε ναυτία. «Μετά από λίγες μέρες δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι. Ευτυχώς εργάζομαι από το σπίτι και έτσι μπόρεσα να δουλέψω. Αλλά μετά η ναυτία έγινε τόσο έντονη που έπρεπε να μείνω μέσα όλη μέρα και δεν μπορούσα να σηκωθώ από τον καναπέ. Αισθανόμουν τόση ναυτία που πραγματικά... Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι η δόση ήταν αρκετά υψηλή. Για να μειωθεί ο κίνδυνος παρενεργειών, οι άνθρωποι συνήθως ξεκινούν με 0,25 mg για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες και αυξάνουν σταδιακά τη δόση, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δουν τα οφέλη. Είναι σημαντικό η δοσολογία να ρυθμίζεται από έναν έμπειρο γιατρό».

Η Sam αποφάσισε να σταματήσει το φάρμακο στους τρεις μήνες, νιώθοντας μπερδεμένη γιατί δεν της έκανε καλό. Η απώλεια βάρους της ήταν ελάχιστη και, όπως λέει, οφειλόταν κυρίως στο ότι αισθανόταν τόσο άρρωστη. Εξακολουθεί να υποφέρει από ίλιγγο που δεν έχει υποχωρήσει.

Η Sam έχει παρακολουθήσει από τότε βίντεο και έχει διαβάσει για κάποιους ανθρώπους που διατηρούν το βάρος τους μετά το Ozempic, ενώ άλλοι παίρνουν ξανά βάρος.

«Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί», λέει η Sam. Πριν από ένα χρόνο η Sam πήγε στην Αυστραλία και αποφάσισε να προσπαθήσει να χάσει βάρος με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Ξεκίνησα ένα πρόγραμμα διατροφής εδώ, το οποίο ήταν βασικά γεύματα με ελεγχόμενες θερμίδες. Έμεινα σε αυτό και έχασα περίπου 40 κιλά σε ένα χρόνο».

Λέει ότι είναι έκπληκτη που μια κανονική δίαιτα λειτούργησε γι' αυτήν μετά από τόσα χρόνια. «Νόμιζα ότι το Ozempic θα ήταν ένα θαυματουργό φάρμακο και φαίνεται να είναι για μερικούς ανθρώπους, αλλά σίγουρα δεν ήταν για μένα».

γιατροίφάρμακοειδήσεις τώρααλκοόλ