Κόσμος|22.07.2024 08:44

Τουρκικά πρωτοσέλιδα: Ο Ερντογάν στέλνει μήνυμα ισχύος στην Ελλάδα με νέα ναυτική βάση

Μαρία Ζαχαράκη

Ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ εστιάζουν στις επιθετικές αναφορές του Τούρκου προέδρου για τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, ο τουρκικός Τύπος έχει στραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια άλλη κρίσιμη δήλωση του Ερντογάν: την πρόθεση της Τουρκίας να εγκαθιδρύσει ναυτική βάση στα Κατεχόμενα.

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας επιλέγουν να αναδείξουν σήμερα στην πρώτη τους σελίδα τη στρατιωτική αυτή εξέλιξη ως κύριο θέμα τους, με πολλές να τη βλέπουν ως στρατηγική κίνηση που θα επηρεάσει δραστικά τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή.

Η Σαμπάχ τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Εγκαθιδρύουμε καινούρια βάση φυσικού αερίου», δίνοντας έμφαση στη στρατηγική κίνηση για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Τζουμχουριέτ με τον τίτλο «Απάντηση με ‘ναυτική βάση’», δείχνει τη στρατιωτική διάσταση της κίνησης αυτής.

Η Τουρκιγέ αναφέρει «Πλωτός σταθμός φυσικού αερίου», υπογραμμίζοντας την οικονομική και τεχνική σημασία της νέας βάσης, ενώ η Γενί Σαφάκ τονίζει τη στρατηγική της σημασία με τίτλο «Η πλωτή βάση είναι αρκετή για να στείλει ένα μήνυμα στους Έλληνες».

Η Ακσάμ διαφοροποιείται, επισημαίνοντας «Εκείνοι στρατιωτική, εμείς πολιτική βάση», υποδηλώνοντας την προσέγγιση της Τουρκίας ως ειρηνική και αναπτυξιακή.

Η Τακβίμ επικεντρώνεται στη γεωγραφική διάσταση της νέας βάσης με τίτλο «Νέα βάση στη Μεσόγειο», ενώ η Χουριέτ είναι η μόνη εφημερίδα σήμερα που κάνει πρωτοσέλιδο τις δηλώσεις Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον τίτλο «Ο Μητσοτάκης να του μάθει όρια».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκικά ΜΜΕΤουρκίαΚατεχόμεναειδήσεις τώρα