Κόσμος|22.07.2024 09:56

Καμάλα Χάρις: Άλλοι συσπειρώνονται, άλλοι σιωπούν και μερικοί αμφισβητούν - Όσα έγιναν μετά την απόσυρση Μπάιντεν

Newsroom

Σημαντικοί παράγοντες του Δημοκρατικού Κόμματος συσπειρώθηκαν την Κυριακή γρήγορα γύρω από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για να είναι η νέα υποψήφια πρόεδρός του -μια ένδειξη υποστήριξης που ενδεχομένως θα καταστήσει δύσκολο για οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο να τη συναγωνιστεί στα ίσια τον μήνα πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών.

Τις ώρες αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και υποστήριξε την Χάρις ως υποψήφια, εκείνη άρχισε να τηλεφωνεί σε βασικούς Δημοκρατικούς για να βρει περισσότερους υποστηρικτές. Γρήγορα συγκέντρωσε σημαντικές στηρίξεις από ηγέτες του κόμματος, όπως ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

«Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα - Ποιοι στηρίζουν Χάρις και ποιοι σιωπούν

Αλλά πολλοί άλλοι -συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, της πρώην εκπροσώπου Νάνσι Πελόζι και του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ- παρέμειναν σιωπηλοί στο ερώτημα ποιος θα αντικαταστήσει τον Μπάιντεν, κάτι που δείχνει ότι η Χάρις και οι σύμμαχοί της έχουν δουλειά να κάνουν.

Αρκετοί ανώτεροι Δημοκρατικοί τηλεφωνούσαν σε συναδέλφους τους την Κυριακή προτρέποντάς τους να υποστηρίξουν δημοσίως τη Χάρις, τόσο ως ένδειξη υποστήριξης προς τον Μπάιντεν όσο και για να αποφύγουν περαιτέρω δυσάρεστες εσωτερικές διαμάχες στο κόμμα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες και επικαλείται το POLITICO.

Μέσα σε λίγες ώρες από την απόφαση του Μπάιντεν, δεκάδες Δημοκρατικοί εξέδωσαν δημοσίως δηλώσεις στήριξης υπέρ της Χάρις, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή Τζιμ Κλάιμπερν, συμμάχου του Μπάιντεν.

Οι ανησυχίες πριν και οι ανησυχίες τώρα

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών είχαν εντείνει τις πιέσεις προς τον Μπάιντεν να αποχωρήσει μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο μήνα. Αλλά, καθώς το κόμμα προβληματιζόταν για το πώς θα έπρεπε να προχωρήσει, ορισμένοι Δημοκρατικοί αξιωματούχοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για το πώς θα μπορούσε να αδειάσει η κορυφή του ψηφοδελτίου μόλις έναν μήνα πριν το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών.

Ορισμένα στελέχη των Δημοκρατικών πίστευαν ότι η τοποθέτηση της Χάρις στην κορυφή του ψηφοδελτίου θα ήταν η απλούστερη λύση, ενώ άλλοι ανησυχούσαν ότι αν το έκαναν χωρίς να αφήσουν επιλογή σε άλλους υποψηφίους, θα φαινόταν ότι οι επικεφαλής του κόμματος ενθρόνιζαν τη Χάρις -κάτι που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ με τους ψηφοφόρους.

Η Χάρις φάνηκε να αντιλαμβάνεται αυτή τη δυναμική. Σε δήλωσή της, είπε ότι πρόθεσή της είναι να κερδίσει «με την αξία της αυτό το χρίσμα», προσθέτοντας ότι θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα -και να ενώσω το έθνος μας- για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα του Project 2025».

Πάντως, ορισμένοι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Χάρις να νικήσει τον Τραμπ και ανταλλάσσουν τηλεφωνήματα και μηνύματα σχετικά με το ποιος άλλος μπορεί να μπει στην κούρσα την Κυριακή.

Το χρονικό

Η κατοχή του αξιώματος είναι συνήθως ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για να χαρίσει σε έναν υποψήφιο μια νίκη στις αμερικανικές εκλογές. Αλλά η προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν -είναι 81 ετών- και η καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έκαναν τους Δημοκρατικούς να μην είναι πεπεισμένοι ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Μπάιντεν επέμενε επί εβδομάδες ότι δεν θα αποχωρήσει, αψηφώντας τόσο τους φίλους του όσο και τους επικριτές του που ήθελαν να κάνει στην άκρη για έναν νεότερο υποψήφιο που θα μπορούσε να κάνει καλύτερη εκστρατεία για το κόμμα.

Οι επανειλημμένες εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης και στην προεκλογική του εκστρατεία μετά το ντιμπέιτ δεν έχουν καθησυχάσει τους φόβους των ψηφοφόρων ή των δωρητών σχετικά με τη διανοητική του οξύτητα, αντίθετα το θέμα της ηλικίας του παραμένει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Κυριακή, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ενώ σκόπευε να διεκδικήσει την επανεκλογή του, τώρα πιστεύει ότι «είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου». Είπε επίσης ότι θα απευθυνθεί στη χώρα «αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες» σχετικά με την απόφασή του.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής σχετικά με το γιατί ο Μπάιντεν παραιτήθηκε και τι σημαίνει αυτό για την προεδρική κούρσα του 2024.

Ο Μπάιντεν θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο μέχρι τη λήξη της θητείας του

Στην επιστολή του Μπάιντεν την Κυριακή σημειώνεται ρητά ότι προτίθεται να παραμείνει στο αξίωμα μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο. Αναμένεται όμως ότι οι Ρεπουμπλικάνοι να πάνε το  θέμα ένα βήμα παραπέρα και να ζητήσουν από τον Μπάιντεν να παραιτηθεί αμέσως, λέγοντας ότι αν δεν είναι σε θέση να κάνει προεκλογική εκστρατεία, τότε δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της προεκλογικής εκστρατείας, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ζητούσαν ήδη την παραίτηση του Μπάιντεν.«Εάν ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του, είναι ανίκανος και ακατάλληλος να υπηρετήσει ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρέπει να παραιτηθεί αμέσως», έγραψε η  Elise Stefanik στο X.

Το ίδιο δήλωσε και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον: «Εάν ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι κατάλληλος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, δεν είναι κατάλληλος να υπηρετήσει ως πρόεδρος. Πρέπει να παραιτηθεί αμέσως από το αξίωμα. Η 5η Νοεμβρίου δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα».

Οι Δημοκρατικοί πιθανότατα δεν θα ζητήσουν από τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει αμέσως το αξίωμά του, αλλά θα στρέψουν την προσοχή τους στο ποιος θα είναι υποψήφιος στη θέση του και πώς θα μπορέσουν να δώσουν μια νίκη, σεβόμενοι παράλληλα τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές.

Ντόναλντ ΤραμπΗΠΑΔημοκρατικοίΤζο Μπάιντενειδήσεις τώραΚάμαλα Χάρις