Κόσμος|23.07.2024 22:56

Βραζιλία: Εντοπίστηκαν καρχαρίες θετικοί σε... κοκαΐνη - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Newsroom

Οι καρχαρίες στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας βρέθηκαν θετικοί σε κοκαΐνη σύμφωνα με τους επιστήμονες. Θαλάσσιοι βιολόγοι εξέτασαν 13 καρχαρίες αιχμηρού ρύγχους που ελήφθησαν από τις ακτές κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο και διαπίστωσαν ότι βρέθηκαν υψηλά επίπεδα κοκαΐνης στους μύες και το συκώτι τους.

Τι εντόπισαν οι ειδικοί

Οι συγκεντρώσεις ήταν έως και 100 φορές υψηλότερες από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως για άλλα υδρόβια πλάσματα. Η έρευνα, που διεξήχθη από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz, είναι η πρώτη που διαπιστώνει την παρουσία κοκαΐνης σε καρχαρίες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κοκαΐνη περνάει στα νερά μέσω παράνομων εργαστηρίων όπου παρασκευάζεται το ναρκωτικό ή μέσω των περιττωμάτων των χρηστών ναρκωτικών.

Οι συσκευασίες κοκαΐνης που χάνονται ή απορρίπτονται από διακινητές στη θάλασσα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν πηγή, αν και αυτό είναι λιγότερο πιθανό, λένε οι ερευνητές.

Ανησυχία για τα περιστατικά

Η Sara Novais, θαλάσσια οικοτοξικολόγος στο Κέντρο Θαλάσσιων και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πολυτεχνείου της Leiria, δήλωσε στο περιοδικό Science ότι τα ευρήματα είναι «πολύ σημαντικά και ενδεχομένως ανησυχητικά»

Όλα τα θηλυκά της μελέτης ήταν έγκυες, αλλά οι συνέπειες της έκθεσης στην κοκαΐνη για τα έμβρυα είναι άγνωστες, λένε οι ειδικοί.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν η κοκαΐνη αλλάζει τη συμπεριφορά των καρχαριών.

Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ναρκωτικά ήταν πιθανό να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στα ζώα όπως και στους ανθρώπους.

Πέρυσι, χημικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βενζοϋλεκγονίνης, η οποία παράγεται από το συκώτι μετά από χρήση κοκαΐνης, βρέθηκαν σε δείγματα θαλασσινού νερού που συλλέχθηκαν στα ανοικτά της νότιας ακτής της Αγγλίας.

καρχαρίεςκοκαΐνηΒραζιλίαειδήσεις τώρα