Κόσμος|27.07.2024 06:35

Ταράζει ξανά τα νερά στο Αιγαίο η Τουρκία: Η μυστική συνάντηση για το τουρκολιβυκό σύμφωνο και η ανένδοτη στάση στο Κυπριακό

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα είχαν αρχίσει να εξομαλύνονται, η Άγκυρα ξαναθυμήθηκε τον παλιό της εαυτό και ταράζει για μια ακόμη φορά τα νερά στο Αιγαίο.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, συνεπικουρούμενο από τα φιλο-κυβερνητικά Μέσα, συνεχίζει να διατηρεί στο προσκήνιο το περιστατικό στην Κάσο και συνεχίζει να επιμένει ότι η Τουρκία έδωσε άδεια στην Ελλάδα και στην Ιταλία για να κάνει το ιταλικό πλοίο τις εργασίες του.

Επιμένει δηλαδή πως η Ελλάδα έβαλε το ιταλικό πλοίο να ζητήσει άδεια από την Τουρκία για την έρευνα 1-2 μίλια νότια της Καρπάθου. Κι ότι αυτό προβλέπεται γιατί είναι τα όρια του τουρκολιβυκού μνημονίου. Άρα, θεωρεί η τουρκική πλευρά, ότι η Ελλάδα, ντε φάκτο, αναγνώρισε την τουρκική υφαλοκρηπίδα, αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Ανένδοτοι στο Κυπριακό

Σκληρή στάση όμως εξακολουθεί να τηρεί και στο Κυπριακό. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, την Πέμπτη (25/7), επιβεβαίωσε ότι δεν κάνει πίσω στο θέμα των δύο κρατών στην Κύπρο. Παρόλο, που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι από πλευράς τους κάνουν ό,τι μπορούν για την εξάλειψη των εντάσεων με την Ελλάδα.

Συνάντηση με το γιο του Λίβυου ηγέτη, Χαλίφα Χαφτάρ

Η Τουρκία όμως θέλει να δηλώσει παρούσα σε όλες τις εξελίξεις δείχνοντας ότι αυτή έχει τον πρώτο λόγο στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο. Χθες μάλιστα, ο κ. Φιντάν, κάτι που δεν έγινε ευρέως γνωστό, είδε στην Άγκυρα το γιο του Λίβυου ηγέτη, Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είχε εναντιωθεί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο άνδρες συζήτησαν την ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου προς όφελος της Τουρκίας.

Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, παραδέχτηκε την Παρασκευή (26/7) ότι οι εννιά γεωτρήσεις στη Μεσόγειο δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν ανακάλυψαν τίποτα. Μια σημαντική παραδοχή για την Τουρκία. Ωστόσο παρά την αποτυχία, που την παραδέχονται δημόσια, η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες της. Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι οι έρευνες στη Μεσόγειο δεν εγκαταλείπονται, αλλά θα συνεχιστούν με μια νέα προσέγγιση.

ΤουρκίαΚυπριακόΑνατολική Μεσόγειοςειδήσειςειδήσεις τώρα