Κόσμος|01.08.2024 09:27

Ισμαήλ Χανίγια: Σε αυτό το κτίριο φέρεται να δολοφονήθηκε με πύραυλο ο ηγέτης της Χαμάς

Newsroom

Αναλυτής των New York Times ανήρτησε φωτογραφία ενός κτιρίου, όπου πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η ανάλυση της εικόνας 

Στη φωτογραφία, η οποία φέρεται να δόθηκε από Ιρανό αξιωματούχο, φαίνεται μέρος του κτιρίου να είναι καλυμμένο με πράσινο πλέγμα και από κάτω υπάρχουν συντρίμμια, που δείχνει πως προηγήθηκε χτύπημα από πύραυλο.

Ο Christiaan Triebert, ειδικός στον γεωεντοπισμό που εργάζεται στους New York Times δημοσίευσε στο Χ και δορυφορική φωτογραφία του ίδιου κτιρίου από τις 25 Ιουλίου, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει το πράσινο κάλυμμα στον τέταρτο όροφο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συνάδει με το γεγονός ότι η φωτογραφία με το πράσινο πλέγμα και τα συντρίμμια είναι μεταγενέστερη.

Κατά τις ιρανικές Αρχές, ο Ισμαήλ Χανίγια έμενε σε συγκρότημα κτιρίων βετεράνων πολέμου στην ανατολική Τεχεράνη. 

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την Τρίτη, ήταν για πολλά χρόνια ο ηγέτης της Χαμάς και εξέχον μέλος της οργάνωσης από το 1980.

Ο 62χρονος Χανίγια διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της Παλαιστίνης - διορίστηκε το 2006, αλλά παύθηκε έναν χρόνο μέτα, όταν η Χαμάς έδιωξε τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μία εβδομάδα αιματηρών επεισοδίων.

Εκλέχθηκε επικεφαλής της Χαμάς το 2017 και το 2018 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ.

ΧαμάςδολοφονίαπύραυλοςκτίριοΙράνΙσμαήλ Χανίγιαειδήσεις τώρα