Κόσμος|01.08.2024 11:45

Ισραήλ: Εξολοθρεύτηκε ο «αρχιτέκτονας» της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Newsroom

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «εξολοθρεύτηκε» ο διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, σε αεροπορική επιδρομή. Πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα κατά παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος μετά και την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν. 

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ σκοτώθηκε σε επίθεση στη Γάζα τον περασμένο μήνα, επιβεβαιώνουν οι IDF. 

Ο ίδιος υπήρξε αρχιτέκτονας της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, της φονικότερης επίθεσης στην ιστορία της χώρας, όταν περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 251 άλλοι σύρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι.

Τι έχει γίνει γνωστό για την επιχείρηση του Ισραήλ - Πώς τον δολοφόνησαν

Ο 58χρονος Ντέιφ, ο οποίος διοικούσε τις τάξεις της Χαμάς για πάνω από δύο δεκαετίες και ήταν καταζητούμενους από το Ισραήλ.

Ο Ντέιφ έγινε στόχος επίθεσης σε ένα συγκρότημα που ανήκε στον Ραφάα Σάλαμεχ, τον διοικητή της ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς, στις 13 Ιουλίου. Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη περιπολούσαν στο συγκρότημα επί μισή ημέρα πριν από την εκτέλεση του πλήγματος, αφού οι IDF είχαν τις πρώτες ενδείξεις ότι ο Ντέιφ είχε συναντηθεί με τον Σαλαμέχ, όπως αναφέρει το Times of Israel. 

Μόλις επιβεβαιώθηκε από τον στρατό η πληροφορία ότι ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς είχε φθάσει στο συγκρότημα, δόθηκε στα αεροσκάφη η εντολή για το χτύπημα, το οποίο εκτελέστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Σήμερα, επιβεβαιώθηκε επίσημα πως ο Ντέιφ είναι νεκρός

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Η δολοφονία του «Μπιν Λάντεν της Γάζας» είναι ένα μεγάλο βήμα για την εξάλειψη της Χαμάς

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ένα «μεγάλο βήμα» προς την εξάλειψη της «τρομοκρατικής ομάδας».

«Η δολοφονία του αρχιδολοφόνου Μοχάμεντ Ντέιφ, του "Μπιν Λάντεν της Γάζας", στις 13 Ιουλίου 2024, είναι ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο για την εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής οργάνωσης και για την επίτευξη των στόχων του πολέμου που έχουμε θέσει», έγραψε ο Γκάλαντ στο Χ, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται να διαγράφει την εικόνα του Ντέιφ με μαύρο μαρκαδόρο σε ένα διάγραμμα που απεικονίζει τη δομή της Χαμάς.

«Τα αποτελέσματα της επιχείρησης καθιστούν σαφές ότι η Χαμάς είναι μια οργάνωση σε αποσύνθεση και ότι οι τρομοκράτες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην παράδοση τους ή του θανάτου τους», επισημαίνει και τονίζει πως «δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή μας».

Η δολοφονία του Χανίγια 

Ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την Τρίτη, ήταν για πολλά χρόνια ο ηγέτης της Χαμάς και εξέχον μέλος της οργάνωσης από το 1980.

Ο 62χρονος Χανίγια διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της Παλαιστίνης - διορίστηκε το 2006, αλλά παύθηκε έναν χρόνο μέτα, όταν η Χαμάς έδιωξε τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μία εβδομάδα αιματηρών επεισοδίων.

Εκλέχθηκε επικεφαλής της Χαμάς το 2017 και το 2018 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ εξόριστος.

Η δολοφονία του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με την φόβο για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να είναι πιο ορατή από ποτέ. 

ειδήσεις τώραΙσραήλΧαμάςΛωρίδα της Γάζας