Κόσμος|01.08.2024 14:47

Μοχάμεντ Ντέιφ: Ο μυστηριώδης διοικητής της Χαμάς που είχε επιζήσει από 7 απόπειρες δολοφονίας

Newsroom

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, τον οποίο δολοφόνησε το Ισραήλ σε επιδρομή στη Γάζα, ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και ένας από τους εμπνευστές της αιματηρής επίθεσης της στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ντέιφ - του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μασρί - ήταν ο στόχος της αεροπορικής επιδρομής η οποία ισοπέδωσε πολλά κτίρια στο Χαν Γιουνίς και σκότωσε 90 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές Αρχές.

Επιβίωσε από επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας

Έμπειρος, ικανός και απόλυτα αφοσιωμένος στη μαχητική ισλαμιστική οργάνωση, ο Ντέιφ έχει επιβιώσει από τουλάχιστον επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας.

Από ότι φαίνεται, δεν επιβίωσε στην 8η και εάν το Ισραήλ έχει όντως σκοτώσει μια τόσο σημαντική προσωπικότητα, αυτό θα θεωρηθεί ως ένα σημαντικό βήμα προς μια νίκη.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν δηλώσει πως η επίθεση βασίστηκε σε «ακριβείς πληροφορίες».

Ντέιφ σημαίνει «ο φιλοξενούμενος» στα αραβικά, και του δόθηκε αυτό το όνομα καθώς απέφυγε πολλαπλές ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας αλλάζοντας τοποθεσία σχεδόν κάθε βράδυ και μένοντας σε σπίτια υποστηρικτών της Χαμάς.

Είχε πτυχίο στις θετικές επιστήμες 

Γεννήθηκε το 1965 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Χαν Γιουνίς, τη νότια πόλη της Γάζας, που στεγάζει Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τους πολέμους που υπήρχαν από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Η οικογένειά του ήταν φτωχή, αλλά ο Ντέιφ τα πήγαινε αρκετά καλά στο σχολείο ώστε να πάρει πτυχίο στις θετικές επιστήμες από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, προπύργιο των ισλαμιστών.

Ο Ντέιφ εντάχθηκε στη Χαμάς όταν αυτή ιδρύθηκε το 1987, τους πρώτους μήνες της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης.

Συνεργάστηκε στενά με τον Γιαχία Σινουάρ, τον σημερινό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, και έδειξε σύντομα το ταλέντο του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εσωτερική ασφάλεια.

Είχε συλληφθεί μια φορά - Έχασε σύζυγο και δύο παιδιά σε ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

Το 1989, συνελήφθη από το Ισραήλ και πέρασε περίπου 16 μήνες υπό κράτηση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, ο Ντέιφ βοήθησε στο σχεδιασμό και την εκτέλεση βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ με σκοπό να εκτροχιάσει τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία και να εκδικηθεί δολοφονίες ηγετών της Χαμάς.

Λέγεται πως έχασε το ένα μάτι του και υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο ένα πόδι σε μια από τις προηγούμενες απόπειρες δολοφονίας του Ισραήλ.

Κάποιοι λέγανε πως ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι- άλλοι λέγανε πως αυτό δεν ισχύει, αν και κούτσαινε έντονα.

Η σύζυγός του, ο 7 μηνών γιος του και η 3χρονη κόρη του σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014.

Ποιος ήταν ο ρόλος του στη Χαμάς   

Τα τελευταία χρόνια, ο Ντέιφ επέβλεψε τις προσπάθειες της Χαμάς τόσο για την κατασκευή πυραύλων στη Γάζα όσο και για το τεράστιο σύμπλεγμα σηράγγων σε όλη την επικράτεια.

Θεωρείται επίσης ότι του είχε ανατεθεί η εκπαίδευση των μαχητών που επιτέθηκαν στο Ισραήλ πέρυσι, ιδίως των επίλεκτων δυνάμεων Nukhba. Αν η ικανότητα της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ έχει πληγεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και πολλοί από τους Nukhba είναι νεκροί, οι σήραγγες συνεχίζουν να προστατεύουν άλλους ηγέτες της οργάνωσης.

Πιστεύεται ότι ο Ντέιφ διηύθυνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις σήραγγες και, ενδεχομένως, από τοποθεσίες πάνω από το έδαφος, αν και δεν τον έχουν δει ποτέ. 

Υπάρχουν μόνο τέσσερις γνωστές εικόνες του Ντέιφ: μια από όταν ήταν 20 χρονών, μια άλλη με τον ίδιο μασκοφόρο, μια εικόνα της σκιάς του η οποία χρησιμοποιήθηκε όταν μεταδόθηκε μια ηχητική κασέτα μιας ομιλίας του στις 7 Οκτωβρίου, και μια που βρέθηκε από το Ισραήλ σε μια συλλογή αρχείων υπολογιστών κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Η δολοφονία του χαιρετίστηκε από το Ισραήλ ως ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για τον ισραηλινό στρατό και θα είναι μια ευπρόσδεκτη ώθηση για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτό σημαίνει πως  δύο από τα τρία πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς στη Γάζα έχουν πλέον εξαλειφθεί.

απόπειρα δολοφονίαςειδήσεις τώραΙσραήλΧαμάςΓάζαδιοικητήςΛωρίδα της Γάζας